Procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Dizolvarea debitoarei. Consecinţe


Prin sentinţa civilă nr. 2885/C/5.11.2002, pronunţată de Tribunalul Sibiu, s-a respins cererea creditoarei Administraţia Finanţelor Publice Sibiu împotriva debitoarei S.C. „A.S.S.” S.R.L. Sibiu, pentru declanşarea procedurii Legii nr. 64/1995, cu motivarea că, potrivit fişei de menţiuni de la Sibiu, termenul contractual stabilit pentru durata societăţii debitoare a expirat, iar potrivit art. 222 lit. a) şi art. 254 din Legea nr. 31/1990, societatea este dizolvată de drept.

împotriva hotărârii a declarat recurs creditoarea Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu în cadrul D.G.F.P. Sibiu, solicitând a se dispune modificarea acesteia în sensul admiterii cererii introductive. în motivarea recursului, s-a arătat că instanţa de fond a apreciat greşit probaţiunea administrată, căci nu se putea reţine dizolvarea debitoarei faţă de lipsa menţiunilor la Oficiul Registrului Comerţului. Dimpotrivă, în fişa societăţii este făcută menţiunea „societate în funcţiune”, astfel că cererea fundamentată pe Legea nr. 64/1995 este admisibilă.

Examinând legalitatea şi temeinicia hotărârii atacate prin prisma criticilor creditoarei, se constată recursul ca fondat pentru următoarele considerente. Potrivit art. 254 alin. 3 din Legea nr. 31/1990, lichidarea administrativă nu împiedică deschiderea procedurii de faliment a societăţii. Prin urmare, chiar dacă s-ar admite că societatea pârâtă este dizolvată conform art. 222 lit. b) din Legea nr. 31/1990, dizolvarea este urmată de lichidare şi apoi de radiere, iar lichidarea administrativă nu exclude procedura Legii nr. 64/1995. Este de reţinut totodată că, până la radierea din Registrul Comerţului, societatea îşi păstrează personalitatea juridică şi poate fi subiect de drept.

în aceste condiţii, judecătorul sindic a apreciat greşit că cererea creditoarei este inadmisibilă, astfel că, potrivit art. 312 alin. 5 şi 304 pct. 9 Cod procedură civilă, se impune admiterea recursului, casarea hotărârii şi trimiterea cauzei spre rejudecare, pentru a fi verificate condiţiile impuse de art. 29 şi următoarele din Legea nr. 64/1995, în scopul deschiderii procedurii de faliment.

Curtea de Apel Alba-lulia, decizia civilă nr. 361 din 17 martie 2003