Procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Societate dizolvată de drept anterior formulării cererii pentru deschiderea procedurii falimentului


Prin sentinţa civilă nr. 612 din 9.05.2002, Tribunalul Dâmboviţa a respins cererea creditoarei D.G.F.P. Dâmboviţa privind deschiderea procedurii falimentului debitoarei societate cu răspundere limitată, deoarece aceasta din urmă a fost dizolvată de drept în baza Legii nr. 314/2001 şi radiată din evidenţa oficiului registrului comerţului, conform Legii nr. 26/1990, anterior promovării cererii de faliment de către creditoare.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs creditoarea D.G.F.P. Dâmboviţa, care a criticat-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, susţinând că nu s-a făcut o lichidare a patrimoniului debitoarei, încălcându-se prevederile art. 1 din Legea nr. 314/2001 privind reglementarea situaţiei unor şi ale art. 231 din Legea nr. 31/1990 republicată, că nu s-a desemnat un lichidator, radiindu-se societatea din evidenţele oficiului registrului comerţului, fără lichidare, cauzându-se astfel pagube însemnate bugetului de stat.

Analizând sentinţa prin prisma motivelor de recurs, ţinând cont şi de dispoziţiile legale incidente, curtea a constatat că nu este afectată legalitatea şi temeinicia acesteia, după cum se va arăta în continuare.

Potrivit dispoziţiilor art. 1, 2 şi 4 din Legea nr. 314/2001, societăţile comerciale care nu şi-au majorat capitalul social în termenul prevăzut de acest act normativ, modificat prin O.U.G. nr. 181/2001, sunt dizolvate de drept, prin încheiere, de judecătorul delegat şi se radiază, din oficiu, din registrul comerţului, la data expirării acelui termen, conform art. 4 alin. 4 din Legea nr. 314/2001.

Rezultă, deci, că în cadrul acestei proceduri speciale, cu reglementare proprie, nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 31/1990, republicată, privind desemnarea unui lichidator, numirea unui lichidator fiind reglementată numai pentru situaţia în care s-a declarat recurs împotriva încheierii de dizolvare de către creditori, conform O.U.G. nr. 181/2001.

Cum, în speţă, încheierea de dizlovare a intimatei-debitoare nu a fost atacată de recurentă, deşi i s-a comunicat, conform art. 2 alin. 2 din Legea nr. 314/2001, în mod corect intimata Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa a procedat la radierea societăţii debitoare în baza art. 4 din Legea nr. 314/2001, astfel că aceasta, nemaiexistând ca persoană juridică, nu mai poate fi subiect de drept, conform art. 41 C. proc. civ., situaţie în care s-a procedat judicios la respingerea cererii de lichidare judiciară formulată de recurenta-creditoare.

Constatând că sentinţa atacată nu e afectată de nici unul din motivele de casare sau modificare prevăzute de art. 304 alin. 1 C. proc. civ., curtea a respins recursul creditoarei ca nefondat.

C.A. Ploieşti, decizia nr. 1878 din 27.06.2002