Promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare. Neexecutare culpabilă din partea pârâtului. Consecinţe


C. civ., art. 969, art. 1073. art. 1077

La data de I august 2005, între reclamantă, în calitate de promitent-cumpărător, şi pârâtă, în calitatc de promitent-vânzător, s-a încheiat contractul de promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare având ca obiect 5 (cinci) imobile, preţul total fiind stabilit în mod ferm şi irevocabil. Obiectul respectivei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare îl reprezintă şi imobilul situat în Bucureşti, spaţiu comercial compus din clădire birouri în suprafaţă de 174,55 mp şi anexe în suprafaţă de 46,25 mp, precum şi teren aferent construcţiilor în suprafaţă de 327,24 mp, preţul viitorului contract de vânzare-cumpărare fiind de asemenea stabilit în mod ferm şi irevocabil.

Reclamanta, promitent-cumpărător, şi-a îndeplinit obligaţia de plată a preţului pentru toate imobilele ce constituie obiect al promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, inclusiv pentru imobilul (teren plus construcţii) din Bucureşti, astfel cum atestă ordinul de plată nr. 1 din 27 septembrie 2007.

Cu privire la imobilul situat în Bucurcşti, promitcntul-vânzător nu şi-a executat obligaţia de a se prezenta la termenul stabilit pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare în formă autentică sau de a prezenta actcle necesare perfectării propriu-zise a contractului de vânzare-cumpărare (obligaţie de a facc). Lipsa invocării vreunei cauzc cxoncratoarc de răspundere pentru neexecutarea acestei obligaţii conferă caracter culpabil neexecutării înseşi. Neexecutarea culpabilă a obligaţiei de a facc, coroborată cu faptul că imobilul litigios se găseşte în patrimoniul pârâtei, conduce la aplicarea principiului cxecutării în natură a obligaţiei de a transfera dreptul de proprietate. Această aplicare are drept fundament nu numai un principiu general al sistemului român de drept (principiul executării silite în natură a obligaţiei de a facc), ci şi însăşi voinţa părţilor. Prin urmare. Tribunalul arbitral a reţinut că. potrivit clauzei compromisorii, este abilitat. în temeiul voinţei părţilor, să pronunţe o hotărâre „carc să ţină loc de vânzare-cumpărare” în cazul neexecutării culpabile de către promitentul-vânzător a obligaţiei de a facc asumate în temeiul art. 969, art. 970. art. 977, art. 1073, art. 1077 C. civ.

în consecinţă. Tribunalul arbitral a admis acţiunea şi a constatat că între părţi a intervenit vânzarea-cumpărarea imobilului situat în Bucureşti, hotărârea urmând să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare cu privire la imobilul menţionat.

Sentinţa arbitrală nr. 214 din 13 noiembrie 2008