Recunoaşterea dreptului pretins. Prima zi de înfăţişare. Cerere privind predarea unui imobil făcută înainte de împlinirea termenului de locaţiune. Aplicarea art. 110 alin. (1) C. proc. civ.


C. proc. civ.. art. 110 alin. (1)

între părţile litigiului s-a încheiat contractul de închiriere din I aprilie 2002. care în art. 7.1 (astfel cum a fost modificat prin actul adiţional nr. 2 din 16 decembrie 2003) stabilea că perioada de închiriere este de 5 ani. de la 1 aprilie 2002 până inclusiv la 31 martie 2007, respectiv de la I noiembrie 2003 până la data de 31 octombrie 2008, inclusiv. Potrivit art. 7.2 din contract: „Prezentul contract se va prelungi automat pentru o perioadă de cinci ani. în cazul în carc niciuna dintre părţi nu trimite celeilalte părţi o notificare prin care să îi comunice intenţia sa de a rezilia prezentul contract de închiriere la sfârşitul perioadei iniţiale de 5 (cinci) ani, conform celor definite în art. 7.1 de mai sus. O astfel de notificare va trebui să fie formulată în scris şi trimisă celeilalte părţi prin scrisoare recomandată, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea duratei de închiriere iniţiale de 5 (cinci) ani”.

Prin scrisoarea înregistrată sub nr. 149 din 23 februarie 2006, reclamanta a solicitat pârâtei să prezinte o ofertă privind încheierea unui nou contract, care va fi urmată de negocicrea noilor relaţii contractuale, iar dacă o astfel de ofertă nu se va face. să evacueze spaţiul închiriat la îndeplinirea termenului pentru care a fost încheiat contractul. Pârâta a comunicat reclamantei (scrisoarea nr. 5367 din 8 martie 2006) că intenţionează să încheie un nou contract, dar negocierea să se facă în apropierea termenului de expirare a contractcIor, pentru a se putea lua în considerare realităţile existente pe piaţă în acel moment.

Reclamanta, la 4 iunie 2007 (scrisoarea nr. 382), a comunicat pârâtei intenţia de a nu prelungi contractul încheiat la 1 aprilie 2002 şi modificat la 16 decembrie 2003, solicitând evacuarea spaţiului la împlinirea termenului de închiriere.

Ulterior, la 26 martie 2008, SC H.G SRL a introdus cererea de arbitrare ce formează obiectul dosarului de faţă, intitulată acţiune în evacuare, prin carc a solicitat evacuarea pârâtei SC GB.S. SRL, cu carc s-a încheiat contractul.

Deşi reclamanta şi-a intitulat cererea de arbitrare „acţiunea în evacuare”, în realitate suntem în prezenţa unei acţiuni preventive, întemeiată pe art. 110 alin. (1) C. proc. civ. Potrivit acestui text. cererea pentru predarea unui imobil la împlinirea termenului de locaţiune poate fi făcută chiar înainte de împlinirea acestui termen. Prin urmare, legea recunoaşte posibilitatea introducerii cererii înainte de îndeplinirea termenului, dar executarea se va putea face numai la acel moment. în măsura în carc pârâtul nu îşi execută obligaţia de predare la termen a imobilului, hotărârea obţinută anterior poate fi pusă în silită, lără a mai fi nevoie de o acţiune, respectiv hotărâre pentru evacuare. Cum în cauza de faţă a fost respectată cerinţa notificării prevăzută de art. 7.2 din contract, iar pârâta a recunoscut, chiar înainte de prima zi de înfăţişare, temeinicia capătului principal de cercre. acesta a fost admis şi. în consecinţă, pârâta a fost obligată să predea spaţiul închiriat potrivit contractului din I aprilie 2002 (astfel cum a fost modificat prin actul adiţional nr. 2 din 16 decembrie 2003) începând cu data de 1 noiembrie 2008.

Sentinţa arbitrală nr. 167 din 22 iulie 2008