RECURS. NEMOTIVAREÎN TERMENUL LEGAL. NULITATE. CALE DE ATAC EXERCITATĂ “OMISSO MEDIO”. INADMISIBILITATE


Recursul este nul dacă nu se motivează în termenul legal. Recursul nu poate fi exercitat “omisso medio”, adică trecând peste calea de atac a apelului.

Prin sentinţa civilă nr. 14.465/23.09.1998, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis cererea reclamanţilor-creditori Societatea Comercială “B.P.C.” S.R.L. şi G.S., dispunând validarea popririi până la concurenţa sumei de 1.291.507 lei, asupra contului debitoarei D.G.V., aflat în mâinile terţului poprit B.C.R..

împotriva acestei sentinţe a declarat apel debitoarea.

Prin decizia civilă nr. 582/31.08.1999, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a respins apelul, ca tardiv motivat.

S-a reţinut că debitoarea a luat cunoştinţă de motivarea sentinţei la data de 04.04.1999, astfel încât motivarea apelului abia la 31.05.1999 a avut loc cu depăşirea termenului de 15 zile, prevăzut de art. 2881 C. pr. civ..

împotriva acestei decizii au declarat recurs atât terţul poprit B.C.R. (motivele acestuia fiind înregistrate la data de 04.10.1999), cât şi debitoarea D.G.V., care a arătat că motivele recursului au fost comunicate prin intermediul organelor poştale.

Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a constatat nul recursul declarat de debitoarea D.G.V. şi a respins, ca inadmisibil, recursul formulat de terţul poprit B.C.R..

Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut că debitoarea a primit motivarea hotărâri instanţei de apel la data de 30.11.1999, procesul-verbal încheiat în acest scop purtând ştampila şi semnătura reprezentantului acesteia.

Conform dispoziţiilor art. 303, raportate la art. 301 C. pr. civ., recursul se motivează prin însăşi cererea de recurs sau în cadrul termenului de 15 zile, calculat de la data comunicării hotărârii atacate. Debitoarea nu a probat însă,

în nici un mod, că a detaliat criticile pe care şi-a întemeiat recursul, cu respectarea dispoziţiilor procedurale imperative menţionate.

Cu privire la recursul declarat de terţul poprit B.C.R., s-a reţinut că, potrivt regulilor cuprinse în dispoziţiile art. 299-316 C. pr. civ., pot forma obiect al acestei căi de atac, hotărârile pronunţate în apel, indiferent dacă prin ele s-a rezolvat fondul, ori apelul a fost respins, anulat sau perimat.

Recursul se judecă după regulile privind soluţionarea apelului, cu precizarea ca fiind conceput ca o cale ordinară de atac, nu are caracter devolutiv şi, deci, nu are loc o nouă judecată în fond, ci numai un control al hotărârii atacate, în limita motivelor expres prevăzute de art. 304 C. pr. civ..

Recursul nu poate fi exercitat “omisso medio”, adică trecând peste calea de atac a apelului, criticile inserate în recursul terţului poprit B.C.R. neputând fi examinate atât timp cât instanţa de apel nu s-a pronunţat asupra acestora. Faţă de această parte, potrivit dispoziţiilor art. 377 C. pr. civ., hotărârea dată în primă instanţă, cu ocazia judecării fondului, este nu numai definitivă, dar şi irevocabilă, adică nesusceptibilă de recurs. (Judecator Liliana Crangasu)

(Secţia comercială, decizia nr. 336/2000)