RECURS. ORDONANŢĂ DE SUSPENDARE A EXECUTĂRII HOTĂRÂRII. TERMEN. TARDIVITATE


Potrivit art. 132 alin. 3 din Legea nr. 31/1990, împotriva ordonanţei de suspendare a executării hotărârii se poate face recurs, în termen de 5 zile de la pronunţare. Depăşirea acestui termen atrage respingerea recursului, ca tardiv declarat.

Prin cererea înregistrată la 8.05.2000, la Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, reclamanta “R.” a chemat în judecată pe pârâta S.C. “S.” – S.A., solicitând anularea hotărârii A.G.E.A. a S.C. “S.” – S.A. din 14.04.2000 şi suspendarea executării acestei hotărâri până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Prin sentinţa civilă nr. 4361/28.06.2000, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a admis acţiunea reclamantei şi a dispus anularea hotărârii A.G.E.A. a S.C. “S.” – S.A. din 14.04.2000 şi a dispus suspendarea executării hotărârii A.G.E.A. din 14.04.2000, până la rămânerea definitivă a sentinţei.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa de fond a reţinut că înfiinţarea şi/sau desfiinţarea de subunităţi, puncte de lucru, gajarea unor bunuri proprii, constituie atributul exclusiv al adunării generale ordinare, nefiind de competenţa consiliului de administraţie.

în conformitate cu dispoziţile art. 132 din Legea nr. 31/1990, tribunalul a dispus suspendarea executării hotărârii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti privind anularea acesteia, motivat de faptul că, în virtutea competenţelor conferite de hotărârea în cauză, consiliul de administraţie poate

încheia acte de dispoziţie asupra activelor societăţii, acte ce pot fi ireversibile şi prejudiciante pentru societate şi acţionari.

împotriva acestei sentinţe a declarat apel şi recurs pârâta S.C. “S.” – S.A., solicitând pe fond respingerea acţiunii principale şi a cererii de suspendare.

Cum împotriva măsurii de suspendare se poate exercita numai calea de atac a recursului, s-a dispus, prin încheiere, respingerea celor două căi de atac, iar la termenul din 22.11.2000, din oficiu, s-a pus în discuţie excepţia tardivităţii formulării recursului.

Potrivit dispoziţiilor art. 132 alin. 3 din Legea nr. 31/1990, împotriva ordonanţei de suspendare a executării hotărârii se poate face recurs, în termen de 5 zile de la pronunţare.

întrucât, faţă de data pronunţării, s-a declarat recurs cu depăşirea termenului de 5 zile, în baza art. 132 alin. 3 din Legea nr. 31/1990, s-a respins recursul, ca tardiv declarat. (Judecator Georgeta Tilimpea)

(Secţia comercială, decizia nr. 850/2000)