Registrul comerţului. Societate comercială. Majorare capital social. înscriere menţiune. Procedură.


înscrierea în a menţiunii privind majorarea capitalului social se face în conformitate cu Normele nr. 3.021/1994, cu unele particularităţi cu decurg din reglementarea specială instituită prin H.G. nr. 500/1994.

(Secţia comercială, decizia nr. 729/3.10.1995)

Prin încheierea pronunţată la data de 10.07.1995, judecătorul delegat de pe lângă Oficiul Registrul Comerţului al Municipiului Bucureşti a dispus respingerea cererii de înscriere a menţiunii privind majorarea capitalului social formulată de numitul M.G, în calitate de administrator – asociat unic al S.C. “N.C.”- S.R.L.

Pentru a hotărî astfel, judecătorul delegat a reţinut lipsa anexelor 6.2 şi 6.4, necesare a însoţi cererea formulată, lipsa expertizei tehnice şi a actelor pentru mijloacele fixe realizate din fondul de dezvoltare, faptul de a nu se fi respectat proporţia de 40% numerar – 60% natură privind capitalul social majorat şi că acesta nu este împărţit în părţi sociale egale, faptul că formularul 07, privind determinarea capitalului social şi a patrimoniului net la data de 31.12.1993, corectate cu diferenţele din reevaluarea imobilizărilor corporale, nu este vizat de Administraţia Financiară, precum şi faptul că majorarea capitalului social nu s-a făcut în conformitate cu H.G. nr. 26, iar taxa pentru menţiunea solicitată a fi înscrisă (în cuantum de 309.800 lei), nu a fost achitată.

împotriva menţionatei încheieri a formulat apel S.C. „N.C.” – S.R.L, criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie.

în motivarea apelului s-a arătat – în esenţă – că formularul 6.2. nu a fost înmânat spre a fi completat, iar formularul 6.4. nu era necesara fi completat, că societatea comercială apelantă nu avea obligaţia să prezinte Oficiul Registrului Comerţului expertiza tehnică şi acte pentru mijloacele fixe realizate din fondul de dezvoltare, deoarece acesta nu are atribuţiuni de control asupra documentelor justificative patrimoniale ale agenţilor economici privaţi, iar legea nu prevede ca fiind obligatorie efectuarea expertizei tehnice, că nu are bază legală pretenţia respectării proporţiei capitalului social de 40% în numerar şi 60% în natură. întrucât, în legătură cu reflectarea în patrimoniu a majorării capitalului social la societăţile cu răspundere limitată acţionează art. 14 din Legea nr. 82/1991, pct. 19 lit. a alin. 1, pct. 36, 37 din regulamentul la H.G. nr. 704/1993, că societatea comercială apelantă, având un singur asociat fondator, nu a considerat necesară împărţirea capitalului social total, astfel cum a fost majorat, în părţi sociale egale, că, deşi a completat formularul 07, în respectarea prevederilor art. 3 din H.G. nr. 500/1994, nu se impunea vizarea acestui formular de către Administraţia Financiară şi că nu s-a considerat necesar a se face majorarea capitalului social, conform H.G. nr. 26, întrucât nu s-a solicitat majorarea capitalului social pe seama reevaluării, în baza prevederilor acestei hotărâri a Guvernului.

în ce priveşte taxa în cuantum de 309.800 lei, solicitată a fi plătită pentru menţiunea ce urma a se înscrie în Registrul Comerţului cu privire Ia majorarea capitalului social, s-a arătat că această cerinţă este abuzivă, neconstituţională.

Examinând motivele invocate, în raport de probele administrate, tribunalul apreciază că apelul de faţă este nefondat.

Este de observat că deşi prin motivarea apelului apelanta învederează că nu a solicitat majorarea capitalului social pe seama reevaluării, prin motivul susţinut la pct. 4, arată că, prin cererea formulată şi completarea formularului 07, a avut în vedere prevederile art. 7 din H.G. nr. 500/1994, precum şi recomandarea făcută prin art. 3 din menţionata hotărâre privind reevaluarea imobilizărilor corporale şi modificarea capitalului social al societăţilor comerciale cu capital de stat şi al celor cu capital privat.

Astfel fiind, înscrierea în registrul comerţului a menţiunii privind majorarea capitalului social se face în conformitate cu art. 10 pct. 1 lit. b din Normele nr. 3.021/1994, cu unele particularităţi ce decurg din reglementarea specială instituită prin H.G. nr. 500/1994, cum ar fi întocmirea unei cereri de înscriere a menţiunii, prin completarea formularului tip 6 şi a anexei nr. 6.2 la formular, precum şi însoţirea menţionatei cereri de:

– ;hotărârea adunării generale a asociaţilor, în care să se facă precizarea că majorarea capitalului social se efectuează conform prevederilor H.G. nr. 500/1994, cuantumul diferenţelor de reevaluare cu care se majorează capitalul social al societăţii, cuantumul capitalului social anterior reevaluării, cuantumul capitalului social majorat, diferenţele din reevaluarea efectuată conform H.G. nr. 500/1994, numărul total de acţiuni/părţi sociale şi valoarea lor nominală per unitate, arătându-se modificările intervenite ca urmare a majorării capitalului social, cu diferenţele din reevaluare;

– ;raportul comisiei de cenzori;

– ;anexa 6 la Normele Ministerului Finanţelor, privind situaţia capitalului social şi a patrimoniului net la 31.12.1993, corectate cu diferenţele din reevaluarea imobilizărilor corporale;

– ;actul adiţional de majorare a capitalului social, în formă autentică, semnat de persoana abilitată în acest sens de adunarea generală;

– ;dovada că s-a cerut publicarea în Monitorul Oficial a actului adiţional sau a hotărârii adunării generale a asociaţilor, precum şi de dovada plăţii taxei cuvenite Registrului Comerţului.

Din analiza materialului probator rezultă că în cauza dedusă judecăţii nu s-au respectat cerinţele sus arătate, astfel că, în mod corect, judecătorul delegat a respins cererea de înscriere a menţiunii de majorare a capitalului social.

Pe cale de consecinţă, pentru considerentele expuse, urmează a se respinge apelul.

Notă: Hotărârea Guvernului nr. 500/1994 privind reevaluarea imobilizărilor corporale şi modificarea capitalului social (publicată în Monitorul Oficial nr. 208 din 10 august 1994), a fost modificată prin H.G. nr. 593/1994 (publicată în Monitorul Oficial nr. 274 din 28 septembrie 1994) şi H.G. nr. 3/1995 (publicată în Monitorul Oficial nr. 8 din 18 ianuarie 1995).

în legătură cu Legea nr. 82/1991, a se vedea nota de la speţa nr. 298. Hotărârea Guvernului nr. 704/1993 pentru aprobarea unor măsuri de a Legii contabilităţii nr. 82/1991 (publicată în Monitorul Oficial nr. 303 din 22 decembrie 1993), a fost modificată prin H.G. nr. 240/1997 (publicată în Monitorul Oficial nr. 108 din 30 mai 1997).