Rezerva legală reprezintă o prelungire a capitalului social şi poate fi încorporată în acesta, majorându-l, cu obligaţia pentru societate de a reface, în timpul cel mai scurt, această rezervă.
(Secţia comercială, decizia nr. 17/28.10.1997).
Prin cererea adresată judecătorului delegat la Oficiul Registrului Comerţului al Municipiului Bucureşti, S.C. “R.” – S.A. a solicitat ca, în temeiul Legii nr. 26/1990, să se admită cererea de înregistrare a menţiunilor privind majorarea capitalului social al societăţii şi de schimbare a vicepreşedintelui consiliului de administraţie în persoana d-nei P. E., în locul d-lui N. I, ce păstrează în continuare calitatea de membru al consiliului de administraţie.
Prin încheierea de la 29.07.1997, judecătorul delegat a respins cererea.
S-a avut în vedere faptul că majorarea capitalului social al societăţii nu s-ar putea face prin încorporarea rezervelor legale.
împotriva încheierii, societatea a formulat recurs.
în motivarea recursului se arată că prin hotărârea adunării generale de Ia 5.06.1997 s-a dispus majorarea capitalului social cil societăţii “R.” – S.A, de la suma de 480.900.000 lei la 10.820.250.000 lei, prin încorporarea în capitalul social a unor fonduri: profitul neînregistrat pe anul 1996; profitul realizat pe lunile ianuarie – februarie 1997; fondul de dezvoltare, diferenţele de reevaluare şi rezerva legală în sumă de 96.180.000 lei.
Majorarea capitalului social s-a realizat efectiv prin majorarea valorii nominale a unei acţiuni de la 10.000 lei/acţiune la 225.000 lei/acţiune.
Prin aceeaşi hotărâre s-a dispus schimbarea vicepreşedintelui consiliului de administraţie din persoana d-lui N. I. în persoana d-nei B. E. şi retragerea din consiliul de administraţie a d-lui N. Ş.
Hotărârea A.G.A. din 5.06.1997 a fost publicată în Monitorul Oficial, împreună cu actul adiţional privind modificarea actului constitutiv.
încheierea de respingere a înscrierii menţiunilor la Oficiul Registrului Comerţului nu are suport legal, arată recurenta, întrucât legea nu interzice majorarea capitalului social prin încorporarea rezervei legale. De asemenea, judecătorul delegat nu s-a pronunţat cu privire la cererea de înregistrare a menţiunilor referioare la schimbările intervenite în structura consiliului de administraţie al societăţii.
Din conţinutul înscrisurilor existente la dosar, instanţa consideră că motivele de recurs sunt întemeiate, pentru următoarele considerente:
Majorarea capitalului social al unei societăţi pe acţiuni poate fi făcută, fie prin aporturi exterioare – împrumuturi bancare, includerea unor noi acţionari în societate, fie prin autofinanţare, adică prin includerea în capitalul social a unor resurse ce au caracterul de capitaluri proprii: rezerve; prime legate de capital; profitul net realizat din exerciţiile anterioare; încorporarea diferenţelor rezultate din reeevaluarea patrimoniului. Adunarea generală, atunci când hotărăşte majorarea capitalului social, trebuie să stabilească în mod precis care sunt sursele de majorare şi să verifice realitatea majorării, respectiv existenţa resurselor, a contrapartidelor în activ.
Rezerva legală este stabilită în cuantumul prevăzut de lege şi este obligatorie instituirea acesteia la nivelul fiecărei societăţi, prin repartizarae unei părţi din beneficiul societăţii, ce nu se repartizează acţionarilor, sub formă de dividende. Ea nu este altceva decât o prelungire a capitalului social şi poate fi încorporată în acesta, majorându-1, cu obligaţia pentru societate de a reface, în timpul cel mai scurt, rezerva legală. Soluţia este logică, întrucât rolul rezervei legale este similar cu al capitalului social, societatea ce are dificultăţi la un moment dat putându-şi acoperi datoriile prin plăţi din rezerva legală, întrucât din capitalul social nu o poate face, acesta fiind intangibil. Or, prin încorporarea rezervei legale în capitalul social nu se aduce atingere drepturilor creditorilor societăţii. Mai mult, societatea care îşi majorează capitalul social prin încorporarea rezervei legale va fi obligată la refacerea acestuia în cuantum mai mare, întrucât noul procent al rezervei legale se va raporta la un capital social mai mare.
în ceea ce priveşte motivele de recurs privind modificarea structurii consiliului de administraţie, instanţa consideră că acestea sunt întemeiate, nepronunţăndu-se asupra acestora, judecătorul delegat a dat hotărârea minus petita.
Adunarea generală extraordinară fiind legal constituită şi pronunţându-se cu respectarea condiţiilor de cvorum prevăzute de lege, instanţa consideră că, în mod nelegal, judecătorul delegat nu a admis cererea de înscriere a menţiunilor de modificare a structurii consiliului de administraţie.
Notă: Cu privire la Legea nr. 26/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 17.