Renunţarea la judecată poate să intervină numai la solicitarea reprezentantului legal al reclamantei.
Prin acţiunea înregistrată la Tribunalul Bucureşti, sub nr. 3596/1999, S.C. “R.O.” – S.R.L. a solicitat instanţei ca, prin sentinţa ce o va da, în contradictoriu cu S.C. “F.C.I.” – S.R.L., să oblige pârâta la plata stimei de 32.395.046 lei, reprezentând contravaloare marfă, suma respectivă să fie reactualizată cu indicele de inflaţie începând cu data scadenţei şi până la achitarea ei, să fie obligată pârâta la plata dobânzilor, cu cheltuieli de judecată.
Tribunalul Bucureşti, prin încheierea pronunţată la data de 25.10.1999 a luat act de renunţare la judecată, în baza art. 246 C. pr. civ..
S.C. “R.O.” – S.R.L. a declarat apel împotriva încheierii, arătând, în esenţă, că instanţa nu putea lua act de renunţarea la judecată, deoarece reprezentantul legal al reclamantei este M.I.M., cel care a făcut renunţarea este asociatul unic al societăţii pârâte.
Apelul a fost admis, pentru următoarele motive:
Din actele dosarului, rezultă că acţiunea a fost formulată de S.C. “R.O.” – S.R.L., reprezentată de M.I.M., cu delegaţie la dosar şi că M.I.M. şi F.C. sunt asociaţi ai societăţii S.C. “R.O.” – S.R.L., fiecare cu un aport de 50%.
Se mai reţine că F.C. este asociat unic al societăţii pârâte.
Se mai reţine că atunci când între cele două societăţi – reclamanta şi pârâta – se derulau operaţiuni comerciale, reclamanta era reprezentată de M.I.M., iar pârâta de F.C..
Pentru că, prin acţiunea de învestire a instanţei se solicita o sumă de bani de la pârâta al cărei asociat unic este F.C., este evident că acesta nu putea fi de acord cu chemarea în judecată, dar pentru că acţiunea a fost formulată de un alt asociat cu aceleaşi drepturi ca şi pârâtul şi care are interesul ca pretinsa datorie să fie achitată, nu se putea lua act de renunţarea la o acţiune faţă de pârât, printr-o cauză ce nu a fost promovată de el.
Acestea au fost motivele pentru care apelul a fost admis şi s-a trimis cauza aceleiaşi instanţe pentru soluţionarea pe fond. (Judecator Adriana-Teodora Bucur)
(Secţia comercială, decizia nr. 1967/2000)