REORGANIZARE JUCICIARĂ SI FALIMENT. ÎNCETARE DE PLĂTI. ÎNŢELES


Refuzul de a plăti o singură datorie (fiind un caz singular şi motivat cu bună-credinţă de împrejurarea contestării parţiale a debitului) nu denotă o încetare de plăţi.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – secţia comercială – creditoarea Banca Comercială “A.” – S.A. a solicitat începerea procedurii de faliment faţă de debitoarea S.C. “I.”- S.R.L. Bucureşti pentru neplata datoriilor scadente rezultate dintr-un contract de împrumut.

Debitoarea a formulat contestaţie, prin care a susţinut că nu se află în încetare de plăţi şi are, pe luna octombrie, o cifră de afaceri de 4.311.877.609 lei.

Prin sentinţa civilă nr. 103/12.01.2000, Tribunalul a respins contestaţia, a dispus deschiderea procedurii prevăzute de Legea nr. 64/1995 şi a stabilit data adunării creditorilor. Pentru a pronunţa această soluţie, judecătorul sindic a reţinut că efectuarea de plăţi către terţe persoane nu înlătură insolvenţa debitoarei în raport de creanţa creditoarei.

împotriva acestei soluţii, invocând dispoziţiile art. 304 pct. 19 C. pr. civ., a declarat recurs debitoarea, care a învederat că, pe de o parte, nu se află în încetare de plăţi, iar pe de altă parte neonorarea obligaţiei de plată faţă de bancă se datorează faptului că nu este de acord cu cuantumul debitului, datoria neavând, în aceste condiţii, un caracter cert.

Din analiza probelor administrate, Curtea a constatat că recursul este fondat, deoarece, faţă de dispoziţiile art. 29 alin. 1 şi 2 şi ale art. 1 din Legea nr. 64/ 1995, debitorul trebuie să fie comerciant şi să nu mai facă faţă datoriilor lui comerciale, încetarea de plăţi trebuind a fi efectivă, permanentă şi exteriorizată. Refuzul de a plăti o singură datorie (fiind un caz singular şi motivat cu bună-credinţă de împrejurarea contestării parţiale a debitului) nu denotă o încetare de plăţi, iar din probele administrate nu rezultă că debitoarea nu-şi mai poate continua comerţul.

în consecinţă, sentinţa civilă atacată a fost casată, s-a admis contestaţia debitoarei şi s-a respins cererea creditoarei de declanşare a procedurii prevăzute de Legea nr. 64/1995. (Judecator Nela Petrisor)

(Sectia comercială, decizia nr. 384/2000)