REORGANIZARE JUDICIARĂ SI FALIMENT. CONTESTATIA DEBITORULUI. COMPETENŢA JUDECĂTORULUI SINDIC


Contestaţia formulată de debitor împotriva cererii creditorului de aplicare a prevederilor Legii nr. 64/1995 revine spre competentă soluţionare judecătorului sindic.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – secţia comercială creditoarea Societatea Comercială “R.” Dărmăneşti a solicitat începerea procedurii de faliment faţă de debitoarea Societatea Comercială “S.” – S.A. Bucureşti pentru recuperarea sumei de 32.719.086 lei.

Debitoarea a formulat contestaţie împotriva cererii creditoarei.

Prin sentinţa civilă nr. 965/15.02.2000, Tribunalul a admis contestaţia, a constatat că debitoarea nu este în încetare de plăţi şi a respins acţiunea, ca nefondată.

împotriva acestei soluţii a declarat recurs creditoarea.

Curtea, analizând actele şi lucrările dosarelor în raport de dispoziţiile art. 304 (I) C. pr. civ. a constatat că, potrivit art. 10 lit. b din Legea nr. 64/1995, competenţa de soluţionare a contestaţiei împotriva stării de insolvabilitate a debitoarei este atribuţia exclusivă a judecătorului sindic.

în speţă, judecător sindic a fost desemnat magistratul G.C., iar sentinţa atacată a fost pronunţată de Tribunalul Bucureşti – secţia comercială şi nu de judecătorul sindic.

în aceste condiţii instanţa de recurs a constatat că au fost încălcate norme imperative de ordine publică cu privire la competenţa materială şi, în consecinţă, în temeiul art. 312 C. pr. civ. a casat sentinţa civilă atacată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. (Judecator Nela Petrisor)

(Secţia comercială, decizia nr. 383/2000)