REORGANIZARE JUDICIARĂ SI FALIMENT. EXCEPŢII CE POT FI INCLUSE DE CĂTRE DEBITOR


Debitorul nu poate opune creditorului decât excepţia achitării sumei, fiind nerelevant faptul că titlul executoriu depus în dovedirea cererii introductive este pronunţat de o instanţă civilă. Alegerea modalităţii de este atributul exclusiv al creditorului.

Prin cererea înregistrată la Tribunalul Bucureşti – secţia comercială, creditoarea S.C. “M.S.” – S.R.L Slatina a solicitat începerea procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului asupra averii debitoarei sale S.C. “D.T.” – S.A. Bucureşti, pentru recuperarea sumei de 2.810.230.680 lei. Debitoarea a formulat, la rândul său, contestaţie împotriva cererii de declanşare a procedurii menţionate.

Prin sentinţa civilă nr. 5152/25.10.1999, Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a respins contestaţia debitoarei, a dispus deschiderea procedurii de executare silită colectivă, notificarea sentinţei civile, a obligat debitoarea să depună actele prevăzute de lege şi a convocat şedinţa adunării creditorilor la data de 6.12.1999.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs debitoarea.

Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a respins recursul, ca nefondat.

Pentru a hotărî astfel, s-a reţinut ca debitul rezultat din titlul executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 1024/2.10.1997, pe care creditoarea l-a depus în dovedirea cererii sale, are o natură comercială, chiar dacă acesta a fost dat de o instanţă civilă, într-o acţiune civilă întemeiată pe obligaţia de a face, întrucât obiectul cererii creditoarei nu se poate raporta decât la cel al contestaţiei debitoarei, la obiectul titlului executoriu şi la verificarea faptului dacă recurenta este sau nu în încetare de plăţi, orice alte susţineri neavând vreo relevanţă juridică.

Debitoarea nu a făcut dovada că a achitat debitul şi nici nu s-a angajat să facă acest lucru într-un anumit termen, singura condiţie necesară şi suficientă pentru începerea procedurii de executare silită colectivă, îndeplinită în speţă, fiind încetarea plăţilor către creditoare, mai mult de 30 de zile. Alegerea formei sau modalităţii de executare silită a debitorului este atributul exclusiv al creditorului, debitorul neputând opune nici o excepţie, decât aceea a achitării sumei datorate. (Judecator Liliana Crangasu)

(Secţia comercială, decizia nr. 299/2000)