în conformitate cu dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 64/1995, republicată, Curtea de Apel este instanţă de recurs pentru hotărârile date de judecătorul sindic, în baza art. 10. Recursul se judecă în termen de 30 de zile de la înregistrarea dosarului la Curtea de Apel, iar citarea părţilor va fi făcută prin publicitate, în condiţiile art. 95 din C. pr. civ..
Prin decizia civilă nr. 141/11.02.2000, pronunţată în dosarul nr. 504/2000 al Curţii de Apel Bucureşti – secţia comercială, a fost anulat, ca netimbrat, recursul formulat de creditoarea “B.R.D.” – S.A. Bucureşti împotriva încheierii din 19.11.1999, pronunţată de Tribunalul Giurgiu, prin care a fost respinsă cererea sa formulată împotriva debitoarei S.C. “F.X.” – S.R.L. Giurgiu.
Pentru a decide astfel, instanţa de recurs a avut în vedere că recurenta nu a timbrat recursul anticipat, aşa cum prevăd dispoziţiile legale în materie, şi, cu toate că a fost citată cu menţiunea timbrării, aceasta nu s-a conformat.
împotriva acestei decizii a formulat contestaţie în anulare “B.R.D.” – S.A., considerând-o netemeinică şi nelegală.
în motivare, contestatoarea a arătat că a aflat accidental de soluţionarea recursului, nefiind legal citată, astfel că nu a cunoscut nici menţiunea despre timbraj de pe citaţie.
Contestatoarea susţine că trebuia îndeplinită procedura de citare la sediul recurentei cu respectarea art. 871 pct. 2, art. 89 şi a art. 91 din C. pr. civ., iar de la dosar lipseşte o asemenea dovadă, fiind vorba de un viciu de procedură astfel că, în speţă, sunt aplicabile dispoziţiile art. 317 alin. 1 pct. 1 C. pr. civ..
Examinând contestaţia în anulare în raport de probele administrate în cauză, Curtea constată nefondată cererea, pentru următoarele considerente:
Citarea părţilor în dosarul de recurs nr. 504/2000 s-a efectuat prin publicitate, în conformitate cu art. 95 C. pr. civ. coroborat cu art. 7 (2) din Legea nr. 64/ 1995, republicată.
Prin urmare, având în vedere dispoziţiile legii speciale în materie de faliment cu privire la procedura de citare a părţilor în recurs, Curtea reţine că nu-şi găsesc aplicabilitate dispoziţiile art. 87 (1) pct. 2, art. 89, art. 91 şi ale art. 92 din C. pr. civ., aşa încât, nu sunt incidente în speţă dispoziţiile art. 317 alin. 1 pct. 1 C. pr. civ., contestatoarea având obligaţia să fi timbrat recursul şi să fi produs dovada cel puţin în cadrul contestaţiei în anulare de faţă.
în considerarea celor de mai sus, Curtea va respinge contestaţia în anulare, ca nefondată. (Judecator Adriana-Teodora Bucur)
(Secţia comercială, decizia nr. 517/2000)