REORGANIZARE JUDICIARĂ SI FALIMENT. SOCIETATE COMERCIALĂ CE URMEAZĂ A FI PRIVATIZATĂ. SUSPENDAREA PROCEDURII. NELEGALITATE


Procesul de privatizare se declanşează şi pentru societăţile comerciale aflate în lichidare administrativă sau în faliment.

Drept urmare, este nelegală măsura suspendării procedurii de reorganizare judiciară şi de faliment.

Prin încheierea din data de 7.09.2001, pronunţată în dosarul nr. 104/S/ 2000, Tribunalul Teleorman – prin judecătorul sindic a dispus, în temeiul art. 244 pct. 1 C. pr. civ., suspendarea cauzei având ca obiect procedura de reorganizare judiciară şi de faliment formulată de creditoarea B.R.U. Teleorman împotriva debitoarei S.C. “D.” – S.A. Zimnicea, motivat de faptul că aceasta din urmă se află pe lista societăţilor ce urmează a fi privatizate conform Legii nr. 268/7.06.2001, luând act de faptul că părţile prezente (creditorii B.R.D. Teleorman, Casa Judeţeană de Pensii Teleorman şi debitoarea) nu se opun.

împotriva acestei încheieri, în termen legal, a declarat recurs, creditoarea Casa Judeţeană de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale Teleorman, arătând, în motivarea acestuia, următoarele:

Tribunalul Teleorman nu trebuia să suspende cauza, deoarece art. 37 (1) din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001, precizează că procesul de privatizare se declanşează şi pentru societăţile comerciale aflate în lichidare administrativă sau în faliment.

Debitoarea datorează către recurentă suma totală de 1.771.154.438 lei, reprezentând obligaţii faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat.

Recursul este fondat.

Este adevărat că debitoarea S.C. “D.” – S.A. Zimnicea se află pe lista societăţilor ce urmează a fi privatizate, adoptată prin Legea nr. 268/28.05.2001, însă aceasta nu impune suspendarea procedurii, deoarece numai în situaţia prevăzută de art. 129 din Legea nr. 64/1995, republicată, “exerciţiul acţiunilor sau, după caz, efectuarea procedurilor prevăzute de prezenta lege se suspendă faţă de debitorii societăţii comerciale cu capital majoritar de stat – pentru care Guvernul a instituit sau va institui proceduri speciale de supraveghere financiară, pe perioada cât acestea se află sub incidenţa acestor proceduri”.

Includerea debitoarei pe lista societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului, cu destinaţie agricolă, nu este urmată şi de o dispoziţie, în sensul că procedura prevăzută de Legea nr. 64/ 1995, care se desfăşoară cu privire la aceasta, s-ar suspenda.

Mai mult, art. 37 alin. 1 din Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 268/2001 prevede că procesul de privatizare se declanşează şi pentru societăţile comerciale aflate în lichidare administrativă sau în faliment.

Pentru aceste considerente, în temeiul art. 312 coroborat cu art. 304 pct. 9 C. pr. civ. modificat, Curtea va admite recursul, va modifica încheierea atacată şi va înlătura dispoziţia privind suspendarea judecăţii.

Va trimite cauza aceleiaşi instanţe pentru continuarea judecăţii. (Judecator Decebal Taragan)

(Secţia a Vl-a comercială, decizia nr. 601/2001)