Revendicare imobil cu destinaţia de cramă de la o societate comercială. Scutire la plata taxei de timbru. Procedură civilă şi penală (căi de atac, competenţe etc.)


Potrivit dispozitiilor art. 15 lit. r din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac referitoare la cererile introduse de sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau de alte persoane juridice, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, precum si cererile accesorii si incidente.

Scutirea de plata taxei de timbru se refera la orice litigii ce au ca obiect actiuni introduse de proprietari sau succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, fara a face vreo distinctie privind modul de preluare a imobilului sau temeiul preluarii.

Prin sentinta nr. 2091 din 27 octombrie 2009, pronuntata de Tribunalul Dolj – Sectia Comerciala, în dosarul nr. 6684/63/2009, a fost anulata ca netimbrata cererea formulata de reclamantul R.C împotriva pârâtei SC CHR M SRL.

Împotriva sentintei a declarat apel reclamantul R.C criticând-o sub aspectul nelegalitatii.

O critica a apelantului reclamant s-a referit la faptul ca a evaluat imobilul revendicat la suma de 510.000 lei învederând faptul ca cererea formulata este scutita de plata taxei judiciare de timbru în conditiile art. 15 lit. r din Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Curtea a constatat ca în speta ne aflam în cadrul unei actiuni în revendicare, imobilul revendicat fiind preluat de stat dupa aparitia Decretului 92/1950.

Curtea a apreciat ca actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru potrivit dispozitiilor art. 15 lit. r din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare . Astfel, textul legal sus-mentionat stipuleaza faptul ca sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la cererile introduse de proprietari sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau de alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, precum si cererile accesorii si incidente.

Din analiza textului legal se constata ca legiuitorul a prevazut ca scutirea de plata taxei de timbru se refera la orice litigii ce au ca obiect actiuni introduse de proprietari sau succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, fara a face vreo distinctie.

Ca atare, este nefondata apararea invocata de intimata-pârâta în cadrul întâmpinarii, potrivit careia dispozitiile art. 15 lit. r din Legea 146/1997 s-ar aplica doar în situatia cererilor introduse pe procedura Legii nr. 10/2001, cum, de altfel, în mod nefondat si instanta de fond a considerat ca textul legal ce prevede scutirea de plata taxei ar fi aplicabil doar în situatia imobilelor ce fac obiectul Legii nr. 112/1998.

Cum dispozitiile art. 15 lit. r. nu fac distinctie în ce priveste sfera de aplicabilitate, ci în mod generic privesc cererile introduse pentru restituirea imobilelor preluate de stat în perioada aratata, iar în speta se invoca faptul ca imobilul a fost preluat de stat fara titlu, dupa aparitia Decretului 92/1950, Curtea a apreciat ca prezenta actiune în revendicare este scutita de plata taxei judiciare de timbru.

Ca atare, în cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 297 alin. 1 C.pr.civ., deoarece instanta de fond, dispunând anularea ca netimbrata a actiunii în revendicare, în mod gresit a rezolvat procesul fara a intra în cercetarea fondului. În aceste conditii, Curtea a desfiintat hotarârea instantei de fond si a trimis cauza spre rejudecare aceleiasi instante.