Nedepunerea aportului la capitalul social, potrivit dispoziţiilor art. 217 alin. 1 lit. a din Legea nr. 31/1990, republicată, are drept consecinţă excluderea pârâţilor din societate.
Prin sentinţa nr. 896/20.03.1999, pronunţată în dosarul nr. 366/2000 de către Tribunalul Bucureşti – secţia comercială a fost respinsă, ca neîntemeiată, acţiunea formulată de reclamanta S.C. “I.S.” – S.R.L. prin care s-a solicitat excluderea din societate a pârâţilor “P.M.” şi “B.L.” pentru nedepunerea aportului la capitalul social, astfel cum s-au obligat în momentul în care au devenit asociaţi ai persoanei juridice.
împotriva sentinţei a declarat apel reclamanta.
Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a admis apelul, a schimbat în tot sentinţa criticată şi pe fond a admis acţiunea reclamantei, în sensul excluderii pârâţilor din societate.
Pentru a se pronunţa astfel, Curtea a reţinut că probele administrate relevă, fără tăgadă, că sumele consemnate la CEC la data de 18.01.1999, conform
chitanţelor de la dosar, cu titlu de capital social, au fost ulterior retrase de pârâţii intimaţi.
Se mai reţine că pârâţii intimaţi au recunoscut această stare de fapt prin răspunsul la interogatoriu, şi prin nota explicativă dată la organele de control ale Administraţiei Financiare sector 6.
Altfel, intimaţii pârâţi nu au probat remiterea chitanţelor privind sumele respective către societate.
Aşadar, probele administrate în cauză relevă retragerea de către intimaţi a sumelor consemnate iniţial la CEC, cu titlu de capital social, situaţie care echivalează în fapt cu nedepunerea aportului la care aceştia s-au obligat, astfel încât, în speţă, sunt întrunite pe deplin dispoziţiile art. 217 alin. 1 lit. a din Legea nr. 31/1990.
(Secţia comercială, decizia nr. 896/2000) NOTĂ: Soluţia a rămas definitivă prin respingerea recursului, ca nefondat, conform deciziei nr. 3.089/2001 a Curţii Supreme de Justiţie – secţia comercială. (Judecator Mioara Badea)