Societate comercială având ca unic obiect de activitate „activităţi juridice”. Inadmisibilitate de autorizare a unei astfel de societăţi. Societăţi comerciale


Câtă vreme Legea nr.514/2003 nu prevede dreptul consilierilor juridici de a constituii cu obiectul de activitate prevăzut la codul 7411 din CAEN, se apreciază că statutul profesiei, ce face trimitere la constituirea unei societăţi comerciale în baza Legii nr. 31/1990, încalcă dispoziţiile legii.

Actul normativ menţionat stabileşte expres modalităţile de exercitare a profesiei de , la art.2 şi 4, fie ca numit în funcţie, fie ca angajat cu contract de muncă, numirea în funcţie realizându-se în cadrul unei autorităţi sau instituţii publice, iar raportul de muncă încheindu-se cu persoane juridice.

Aşadar, consilierii juridici pot desfăşura activităţi juridice, însă numai în modalităţile prevăzute de lege, respectiv în baza contractului de muncă încheiat cu angajatorul, sau în exercitarea funcţiei de funcţionar public.

Aşadar, consilierii juridici pot desfăşura activităţi juridice, însă numai în modalităţile prevăzute de lege, respectiv în baza contractului de muncă încheiat cu angajatorul, sau în exercitarea funcţiei de funcţionar public.

Prin cererea înregistrată sub nr. 4788 din 21.01.2005, s-a solicitat de către petentul MLI, în calitate de asociat, autorizarea constituirii şi înmatriculării în a societăţii R CONS SRL, având ca obiect unic de activitate “activităţi juridice” , codificat CAEN 7411.

Prin încheierea nr. 3904 din 23.05.2005, judecătorul delegat la ORC de pe lângă Tribunalul Dolj a respins ca neîntemeiată cererea formulată de petent.

Pentru a se pronunţa astfel, s-a reţinut că, potrivit dispoziţiilor art.82 alin.1 şi 2 din Legea nr. 51/1995, la data intrării în vigoare a legii, persoanele fizice şi juridice care au fost autorizate pe baza altor acte normative ori hotărâri judecătoreşti să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică, în orice domenii, îşi încetează de drept activitate, continuarea acesteia constituind infracţiune. A mai reţinut că profesia de consilier juridic se exercită potrivit dispoziţiilor art.4 din Legea nr. 514/2004, conform cărora consilierul juridic, în activitatea sa, asigură consultanţă şi reprezentarea autorităţii sau instituţiei publice, în serviciul căreia se află ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă. În consecinţă, activităţile juridice care au fost solicitate de către petentă pentru a fi înscrise în obiectul de activitate al societăţii cu răspundere limitată nu pot face obiectul de activitate al unei societăţi comerciale, putând fi desfăşurate de către avocaţi, dacă legea nu prevede altfel, sau de către consilieri juridici, însă numai pentru persoana juridică cu care are raporturi de muncă. S-a mai reţinut că activitatea juridică nu constituie un fapt de comerţ reglementat de art.3 din Codul comercial, iar menţionarea acesteia în codul CAEN nu constituie temei pentru desfăşurarea activităţii de către un comerciant.

Împotriva încheierii a declarat recurs petentul.

Recursul este nefondat pentru cele ce se vor arăta în continuare:

Judecătorul delegat a respins cererea recurentului petent pentru înmatricularea unei societăţi comerciale, constituită sub forma unei societăţi cu răspundere limitată, cu asociat unic, având ca unic obiect de activitate activităţi juridice, cod CAEN 7411. La pronunţarea acestei soluţii, s-au avut în vedere atât dispoziţiile Legii nr.514/2003, cât şi dispoziţiile Legii nr.51/1995, care au fost coroborate, iar din interpretarea acestora, în mod corect s-a reţinut că, consilierii juridici nu pot să constituie societăţi comerciale cu obiect de activitate – activităţi juridice.

Legea 514/2003 prevede, la art.5 şi 20, dreptul acestora de a se asocia în asociaţii profesionale cu respectarea legii, expresie a dreptului constituţional la libera asociere, dar nu şi în societăţi comerciale.

Câtă vreme Legea nr.514/2003 nu prevede dreptul consilierilor juridici de a constitui societăţi comerciale cu obiectul de activitate prevăzut la codul 7411 din CAEN, se apreciază că statutul profesiei, ce face trimitere la constituirea unei societăţi comerciale în baza Legii nr. 31/1990, încalcă dispoziţiile legii.

Actul normativ menţionat stabileşte expres modalităţile de exercitare a profesiei de consilier juridic, la art.2 şi 4, fie ca numit în funcţie, fie ca angajat cu contract de muncă, numirea în funcţie realizându-se în cadrul unei autorităţi sau instituţii publice, iar raportul de muncă încheindu-se cu persoane juridice.

Prin urmare, judecătorul delegat a făcut o aplicare corectă a dispoziţiilor Legii nr.514/2003, coroborându-le cu cele ale Legii nr.51/1995, încheierea necuprinzând considerente contradictorii, aşa încât sunt nefondate criticile recurentului.