Societate comercială în nume colectiv. Dizolvare. Condiţii


În speţă, reclamantul S.E. a solicitat dizolvarea S.C. “P.N.S.”-S.N.C., la care s-a asociat cu pârâţii S.I. şi P.I. prin act adiţional autentificat, stabilind că durata asocierii este de 10 ani, iar, în cazul retragerii înainte de termen, va dezdăuna coasociaţii.

Ulterior, cei doi asociaţi pârâţi au încercat să modifice contractul de asociere, fără acordul reclamantului, în sensul că au majorat capitalul

social şi au inclus în societatea în nume colectiv un nou asociat, prin actul adiţional autentificat, prezentat judecătoriei, care a dispus înregistrarea acestuia în registrul special al judecătoriei, precum şi la şi publicarea în Monitorul Oficial al României.

Potrivit dispoziţiilor art. 2 lit. a şi art. 55 din Legea nr. 31/1990, societatea în nume colectiv poate fi definită ca fiind societatea comercială, constituită din două sau mai multe persoane, societate ale cărei obligaţii sociale sunt garantate cu patrimoniul social şi cu răspunderea nelimitată şi solidară a tuturor asociaţilor.

Fiind prin excelenţă o societate de persoane, factorul decisiv al opţiunii asociaţilor pentru această formă de asociere, bazată pe criterii intuitu personae, rezidă în încrederea pe care asociaţii şi-o inspiră unul altuia.

Având în vedere natura specifică acestei forme de asociere pentru care au optat părţile în litigiu, se constată că în cauză s-a făcut dovada că, între ele, au intervenit neînţelegeri grave, o lipsă de încredere şi de colaborare, determinând o imposibilitate de realizare a obiectului societăţii, întrucât asociaţii pârâţi au încercat introducerea unui nou asociat şi majorarea capitalului, fără acordul reclamantului.

în această situaţie, instanţele trebuiau să facă aplicaţiunea dispoziţiilor art. 169 lit. b din Legea nr. 31/1990, care prevăd că au ca efect dizolvarea societăţii şi dau dreptul fiecărui asociat să ceară lichidarea acesteia, pentru unul din motivele prevăzute la literele a-f, între care şi acela privitor la imposibilitatea realizării obiectului societăţii.

în consecinţă, întrucât cererea de dizolvare a societăţii în nume colectiv este întemeiată, recursul a fost admis, au fost casate hotărârile pronunţate şi schimbată soluţia instanţei de fond, în sensul admiterii acţiunii şi a dispunerii dizolvării S.N.C.”P.N.S.”-Ploieşti.

(CSJ, s. com., dec. nr. 419/1996, Dr. nr. 3/1997, p. 128)