Societate comercială în nume colectiv. Retragerea unor asociaţi. Consecinţe


în cauză, S.C. “L.F.”-S.N.C., constituită din trei asociaţi, a solicitat excluderea a doi dintre asociaţi şi modificarea societăţii comerciale prin includerea altui asociat. Asociaţii pârâţi, prin cererea reconvenţională, au înţeles să se retragă din societate, cerând dizolvarea acesteia.

Instanţa de fond şi apel au respins cererea principală şi au reţinut că cererea reconvenţională pentru dizolvarea societăţii este întemeiată.

Potrivit art. 170 din Legea nr. 31/1990, societatea în nume colectiv se dizolvă în cazul în care, prin retragerea asociaţilor, numărul acestora s-a redus Ia unul singur. Pe baza hotărârii judecătoreşti de dizolvare a societăţii, publicată în condiţiile legii, se poate trece la lichidarea societăţii.

Susţinerea recurentei reclamante, în sensul că neîntemeiat i s-a respins cererea de modificare a contractului de societate, în sensul primirii unui nou asociat, este nefondată.

Primirea unui nou asociat în cadrul unei societăţi în nume colectiv se poate realiza prin acordul tuturor asociaţilor, acord care, în cauză, nu a existat. Actul adiţional încheiat de asociatul F.G. cu persoana propusă spre asociere, în sensul modificării contractului de societate, este neiegal şi nu produce efecte juridice, fiind încheiat cu un terţ străin de societate şi fără participarea celorlalţi doi coasociaţi pârâţi.

în cazul societăţilor în nume colectiv, modificarea contractului de societate, în sensul dobândirii de către un terţ a calităţii de asociat, se realizează numai prin cesiunea părţilor sociale şi numai cu consimţământul tuturor celorlalţi asociaţi, determinat de caracterul intuitu per-sonae al societăţii în nume colectiv.

în speţă, nu a existat o cesiune a părţilor sociale şi o modificare a contractului de societate, astfel că, prin retragerea a doi din cei trei asociaţi, întemeiat s-a reţinut că societatea urmează să fie dizolvată.

(CSJ, s. com., dec. nr. 162/1996, Dr. nr. 8/1996, p. 138)