SOCIETATE COMERCIALĂ. OBLIGAŢIILE SOCIETĂŢII. RĂSPUNDEREA ADMINISTRATORULUI. LIPSA CERERII CREDITORILOR


Conform art. 73 alin. (2) din , răspunderea administratorilor faţă de societate pentru stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea şi actul constitutiv le impun, se poate stabili numai dacă creditorii societăţii exercită o astfel de acţiune în răspundere împotriva administratorilor.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 515 din 25 martie 2003

Prin încheierea nr. 3287 din 16 decembrie 2002, pronunţată de judecătorul-sindic al Tribunalului Maramureş în dosar nr. 2042/2001, în procedura insolvenţei debitorului S.C. Logic S.R.L Baia Mare, s-a repartizat suma obţinută de lichidator şi s-a dispus închiderea procedurii, cu consecinţele legale.

împotriva acestei încheieri a declarat recurs creditorul Direcţia Generală a Finanţelor Publice Maramureş, cerând modificarea ei în sensul obligării fostului administrator al debitorului, G.M., la plata către bugetul de stat a sumei de 1.244.282.336 lei precum şi a majorărilor de întârziere calculate până la plata integrală a debitului.

Este inacceptabilă critica recurentului privind neaplicarea prevederilor art. 73 din Legea nr. 64/1995, întrucât din alin.(2) al art. 73 rezultă că această răspundere se poate stabili numai dacă creditorii societăţii exercită o astfel de acţiune în răspundere împotriva administratorilor. Din examinarea întregului dosar de nr. 2042/2001 al Tribunalului Maramureş, rezultă că creditorul-recurent nu formulase o astfel de cerere, nici prin declaraţia de creanţă, nici ulterior. Pe de altă parte, dosarul nu conţine probe privind faptele care ar putea atrage o astfel de răspundere, după cum rezultă şi din întâmpinarea lichidatorului.

Totodată, din adresa Tribunalului Maramureş emisă în dos. nr. 537/2003 rezultă că ulterior declarării recursului, acelaşi creditor recurent a înregistrat în dosarul cu numărul de mai sus o cerere pentru stabilirea răspunderii administratorului, termenul de

dezbatere fiind stabilit la 24 martie 2003.

în consecinţă, recursul va fi respins ca nefondat în baza art. 312 alin. (1) C.pr.civ. (Judecător Ion Turcu)