în cazul societăţilor comerciale pe acţiuni revocarea cenzorilor se face numai de Adunarea Generală a Acţionarilor.
Secţia Comercială, decizia nr. 258 din 27 ianuarie 1998 (dosar nr. 3483/1997)
Curtea de Apel a respins apelul pârâtei Societatea Comercială “BERE TIMIŞOARA” S.A. împotriva sentinţei Tribunalului prin care a fost anulată hotărârea Consiliului de Administraţie privind suspendarea din funcţia de cenzori a reclamanţilor M.S. şi alţii.
Instanţa de apel a reţinut că potrivit prevederilor art. 117 din Legea nr. 31/1990, numai Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii putea să decidă cu privire la revocarea sau decăderea cenzorilor din funcţie şi nu Consiliul de Administraţie al societăţii.
Pârâta Societatea Comercială “BERE TIMIŞOARA” S.A. a declarat recurs susţinând că greşit s-a respins apelul, deoarece, măsura suspendării din funcţie a cenzorilor poate fi luată de Consiliul de Administraţie al societăţii în temeiul art. 117 alin. ultim coroborate şi cu art. 43, 100 şi 108 din Legea nr. 31/1990.
Recursul nu este fondat.
Ambele instanţe au reţinut corect că Legea nr. 31/1990 nu conţine prevederi potrivit cărora cenzorii societăţilor comerciale pe acţiuni, să poată fi suspendaţi din funcţie printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie.
Cenzorii nu sunt salariaţii societăţii comerciale, ei fiind retribuiţi cu o indemnizaţie determinată prin statutul societăţii, sau de adunarea generală care i-a numit, iar potrivit prevederilor art. 117 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, revocarea lor se poate face numai de Adunarea Generală a Acţionarilor.
Dispoziţiilor art. 43, 100 şi 108 la care se face trimitere de către art. 117 alin. ultim din legea menţionată, se referă la interdicţia ca cenzorii să funcţioneze concomitent la mai mult de trei şi să participe la deliberări atunci când ei sau rudele lor au interese contradictorii cu societatea comercială, precum şi la răspunderea cenzorilor faţă de societatea la care funcţionează şi nu posibilitatea ca cenzorii să fie suspendaţi din funcţie de către consiliul de administraţie, cum susţine recurenta.
în raport de cele arătate, recursul a fost respins ca nefondat.