Societate comercială pe acţiuni. Excluderea asociaţilor prin hotărârea adunării generale a acţionarilor. Inadmisibilitate


Potrivit actelor constitutive ale societăţii şi dovezilor de înmatriculare la Registrul Comerţului, se reţine că societatea comercială reclamantă este o societate pe acţiuni, cu un număr de 35 de acţionari.

Susţinerea reclamantei recurente, în sensul că, în reeditate, este o societate în nume colectiv, din grupa societăţilor de persoane, ai căror asociaţi pot fi excluşi, conform art. 165 din Legea nr. 31/1990 este înlăturată, fiind neconformă cu actele de constituire a societăţii, în care se menţionează ca tip “societate pe acţiuni”.

în aceste condiţii, instanţele de fond şi apel au reţinut întemeiat că hotărârea adunării generale a acţionarilor, de excludere din societate a pârâţilor în litigiu este contrară prevederilor Legii nr. 31/1990.

Potrivit art. 64 din legea citată, acţionarul îşi pierde această calitate prin cesionarea acţiunilor nominative deţinute într-o societate pe acţiuni, circulaţia acestora fiind liberă.

Acţionarii nu pot fi excluşi din societate, această sancţiune fiind prevăzută de art. 164 din Legea nr. 31/1990 numai pentru societatea în nume colectiv, comandită simplă şi cu răspundere limitată.

în speţă, întemeiat instanţele au făcut distincţie între calitatea de acţionari a pârâţilor şi aceea de salariaţi ai reclamantei.

Pentru pagubele cauzate societăţii în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu, operează răspunderea civilă sau penală a pârâţilor, fără ca aceştia să poată fi excluşi din societate.

Clauza din art. 11 alin. 1 lit. b din Statut, prin care s-a prevăzut pierderea calităţii de acţionar prin încetarea, sub orice formă, a contractului de muncă, contravine reglementărilor Legii nr. 31/1990 privitoare la regimul juridic al acţiunilor, ca titluri de valoare de care poate dispune numai deţinătorul acestora.

Neemiterea acestor titluri de către reclamantă nu ştirbeşte drepturile acţionarilor, astfel cum sunt menţionate în actele constitutive, în consecinţă, recursul se respinge.

(CSJ, s. com., dec. nr. 519/1997, Dr. nr. 11/1997, p. 124)