Societate comercială pe acţiuni. Transformarea din societate cu capital mixt de stat şi privat în societate cu capital privat. Convocarea adunării generale. Condiţii


În speţă, în procesul privatizării S.C. “D.” – Asociaţia Programul Acţiunilor Salariaţilor (înfiinţată în temeiul Legii nr. 77/1994) a încheiat cu F.P.S. şi F.P.P. III Transilvania contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni din data de 27 aprilie, respectiv 6 iunie 1995.

Ca urmare a transformării capitalului social în capital integral privat, s-a convocat adunarea generală constitutivă a acţionarilor pentru data de 28 iulie 1995, ora 16, la casa de cultură, spre a se aproba actele

constitutive în vederea îndeplinirii condiţiilor de formă şi publicitate prevăzute de art. 153 din Legea nr. 31/1990.

Potrivit prevederilor art. 77 alin. 3 din Legea nr. 31/1990, convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunării generale şi ordinea de zi, art. 78 stabilind că, în cuprinsul înştiinţării, pentru prima adunare generală se va putea fixa ziua şi ora pentru cea de a doua adunare, când cea dintâi nu s-ar putea ţine.

Din cuprinsul anunţului rezultă că a fost convocată adunarea constitutivă pentru data de 28 iulie 1995, ora 16, la Casa de Cultură Reghin, iar în finalul anunţului dat publicităţii s-a precizat că, în ipoteza că adunarea generală nu se va putea ţine la data stabilită, aceasta va avea loc la data de 31 iulie, ora 16, în acelaşi loc.

în fapt, adunarea generală nu s-a desfăşurat la ora şi locul precizate în convocarea dată publicităţii, ci în aceeaşi zi (28 iulie 1995), dar la ora 22 şi 30 de minute, în incinta Restaurantului “Stejarul” din Reghin.

împrejurarea că unii asociaţi au întrerupt desfăşurarea adunării generale la casa de cultură nu îndreptăţeşte pe intimat să nesocotească data de 31 iulie 1995 fixată pentru a doua convocare şi să întrunească în aceeaşi zi de 28 iulie adunarea generală în alt local.

O atare măsură a încălcat interdicţia prevăzută de art. 78 alin. 3 din lege, care stabileşte că a doua adunare generală nu se poate întruni în chiar ziua fixată pentru prima adunare generală, ceea ce atrage nulitatea hotărârii adunării generale întrunite în condiţii nelegale, cu consecinţa respingerii cererii de autorizare.

în consecinţă, concluzia instanţei de apel, care a considerat îndeplinite condiţiile de formă pentru autorizarea modificării constitutive a societăţii comerciale, este contrară dispoziţiilor imperative ale art. 77 şi 78 din Legea nr. 31/1990, încât soluţia de respingere a apelului este greşită, situaţie în care recursul, fiind fondat, se admite, schimbându-se sentinţa, în sensul respingerii cererii de autorizare a schimbării formei juridice a S.C. “D.” – S.A. Reghin.

întrucât n-au fost respectate condiţiile imperative prevăzute de lege pentru a doua convocare a adunării generale, s-a admis cererea de intervenţie şi s-a anulat hotărârea adunării generale nr. 1 din 28 iulie 1995, ora 22 şi 30 minute, care a avut loc la Restaurantul “Stejarul” Reghin.

(CSJ, s. com., dec. nr. 798/1996, Dr. nr. 3/1997, p. 129)