Societate comercială. Prelungirea duratei de funcţionare. Procedură.


Modificarea actelor constitutive ale unei societăţi comerciale, inclusiv în ceea ce priveşte prelungirea duratei de funcţionare a acesteia, poate fi făcută cu respectarea prevederilor legale şi a condiţiilor de formă şi publicitate prevăzute pentru încheierea lor.

(Secţia comercială, decizia nr. 283/5.03.1997).

Prin petiţia înregistrată la data de 7.11.1996, sub nr. 2.073/1996, la Judecătoria sectorului 3 Bucureşti, asociatul unic C. 1. al societăţii comerciale “1. T.” – S.R.L. a solicitat pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti prin care să se constate prelungirea duratei de funcţionare a societăţii mai susmenţionate pentru o perioadă de 10 ani.

Prin sentinţa civilă de la 19.11.1996, cu nr. 2024, a Judecătoriei sectorului 3 Bucucreşti, a fost respinsă cererea, pe considerentul că la dosarul cauzei nu a fost depus actul adiţional referitor la prelungirea duratei de funcţionare a respectivei societăţi comerciale.

în termen, petiţionarul a declarat apel, criticând soluţia instanţei de fond ca nelegală şi netemeinică, motivând că au fost respectate condiţiile de formă şi de publicitate prevăzute de dispoziţiile art. 153 din Legea nr. 31/ 1990.

Se mai învederează că în acest sens s-au depus la dosar procesul-verbal al adunării generale extraordinare din 12.02.1996, referitor la prelungirea activităţii societăţii, actul adiţional autentificat sub nr. 1.955/1997 şi dovada publicării în Monitorul Oficial.

Se mai arată că interesul petiţiei de prelungire a funcţionării societăţii comerciale “I. T.” – S.R.L. îl constituie activitatea profitabilă a acesteia, astfel cum rezultă din documentele contabile, certificatul de abilitare nr. 277 M/ 1996 şi acordul nr. 517/1996 al Ministerului Sănătăţii.

Tribunalul, analizând actele şi lucrările dosarului, constată ca fondat apelul, reţinându-se că societatea comercială “I. T.” – S.R.L. a fost înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului Bucureşti, având ca asociat unic pe apelantul-petiţionar C. I, iar durata funcţionării acesteia a fost stabilită pentru 5 ani.

Se mai reţine că, anterior expirării duratei societăţii comerciale sus-menţionate, asociatul unic a hotărât prelungirea duratei acesteia pentru încă 10 ani, îndeplinind, în acest sens, condiţiile de formă şi publicitate prevăzute de art. 153 din Legea nr. 31/1990.

Tribunalul apreciază că modificarea statutului unei se poate efectua numai prin voinţa asociatului, mutus consensus, competenţa de a decide asupra modificării actelor constitutive aparţinând adunării asociaţilor, iar hotărârea trebuie consemnată într-un proces-verbal, întocmit cu respectarea tuturor cerinţelor prevăzute de lege.

în speţă, apelantul asociat unic a îndeplinit această cerinţă, astfel cum rezultă din procesul-verbal al adunării generale din 12.02.1996, referitor la prelungirea duratei funcţionării societăţii comerciale, hotărâre luată anterior expirării duratei stabilite în actele constitutive.

în lumina dispoziţiilor art. 153 din Legea nr. 31/1990, modificările actelor constitutive ale unei societăţi pot fi făcute cu respectarea condiţiilor de formă şi publicitate prevăzute pentru încheierea lor, cerinţe aduse la îndeplinire de apelantul petiţionar, astfel cum rezultă din procesul-verbal al adunării generale, actul adiţional autentificat sub nr. 1.955/1997 şi dovada publicării lor în Monitorul Oficial.

Se mai reţine că S.C. “I. T.” – S.R.L. desfăşoară o activitate profitabilă, apelantul fiind interesat în prelungirea funcţionării acesteia.

Faţă de considerentele de mai sus, în baza art. 296 Cod proc. civilă, tribunalul va admite apelul.

Notă: Referitor Ia Legea nr. 31/1990, a se vedea nota de la speţa nr. 23.