SOCIETATE COMERCIALĂ RADIATĂ. ÎNCETAREA PERSONALITĂŢII JURIDICE. CAPACITATEA CIVILĂ. PIERDERE. CONSECINŢE PRIVIND SESIZAREA INSTANTEI


Radierea din marchează încetarea existenţei societăţii comerciale ca persoană juridică. în consecinţă, după radiere, societatea nu mai poate adresa instanţei cereri, nemaiavând folosinţa drepturilor civile, conform prevederilor art. 41 C.pr.civ.

Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr.

1532 din 23 septembrie 2003

Prin sentinţa civilă nr. 1945 din 13 mai 2003, pronunţată de Tribunalul Cluj, Secţia comercială şi de contencios administrativ în dosar nr. 1852/2003, s-a respins acţiunea reclamantei S.C. Moara Dăbâca împotriva pârâţilor C.G., U.S.M., D.C., M.T., O.S. şi D.S. pentru constatarea pierderii calităţii de asociat de către unele persoane şi noua repartizare a părţilor sociale, precum şi majorarea în 1999 a capitalului social.

Tribunalul a reţinut în esenţă că reclamanta nu are capacitate procesuală, deoarece societatea comercială a fost radiată din oficiu din Registrul comerţului prin aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 314/2001 şi această radiere a fost operată anterior înregistrării cererii de chemare în judecată, la 23 octombrie 2001.

împotriva acestei sentinţe a declarat recurs reclamanta.

în motivarea recursului se susţine că societatea nu a fost radiată şi că şi-a majorat capitalul încă din anul 1999, şi deci, şi-a

păstrat personalitatea juridică.

Examinând recursul, curtea de apel constată că este nefondat.

Susţinerile reclamatei recurente, cu privire la majorarea capitalului social în anul 1999, sunt total nedovedite. Din documentul oficial emis de Oficiul Registrului comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj la 23 aprilie 2003 rezultă că societatea comercială care are calitatea de reclamant în acest proces, a fost dizolvată din oficiu, şi radiată prin hotărârea judecătorului-delegat nr. 3407 din 23 octombrie 2001. Ca urmare, cererea de chemare în judecată înregistrată de fosta societate comercială la 14 februarie 2003 nu poate investi instanţa întrucât conform prevederilor art. 41 C.pr.civ. nu are folosinţa drepturilor civile şi nu există ca persoană juridică.

în consecinţă, recursul va fi respins ca nefondat în baza art. 312 alin. (1) C.pr.civ. (Judecător Ion Turcu)