Societate comercială. Vânzarea la licitaţie publică a unor spaţii comerciale. încălcarea prevederilor legale de către angajaţii so­cietăţii comerciale în organizarea licitaţiilor. Natura juridică a răspunderii


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 442 din 24 februarie 1998 (dosar nr. 1996/1997)

în ceea ce priveşte primele două licitaţii, răspunderea angajaţilor se determină potrivit prevederilor Codului muncii iar nu conform Legii nr. 94/1992, care a intrat în vigoare ulterior comiterii faptelor.

Aşa fiind, răspunderea este limitată la prejudiciul efectiv suferit, potrivit prevederilor art 102 şi 103 din Codul muncii şi nu cuprinde beneficiul nere­alizat, respectiv dobânda calculată la sumele imputate.

Cât priveşte invocarea Hotărârii Guvernului nr.634/1991 şi nr. 412/1992, aceste acte normative stabilesc condiţiile în care trebuia să se desfăşoare li­citaţiile organizate de către pârâţi, iar nerespectarea acestor cerinţe legale a antrenat răspunderea celor vinovaţi, însă cele două hotărâri ale guvernului nu prevăd nimic în legătură cu tipul de răspundere care intervine. Ca urmare,

corect s-a apreciat de către prima instanţă că se aplică dreptul comun în materie, adică răspunderea materială.

Pe de altă parte, nici invocarea generică a prevederilor Legii nr. 31/1990 nu este de natură a antrena răspunderea delictuală a angajaţilor pentru faptele cauzatoare de prejudicii comise de aceştia, fiindcă în realitate, o asemenea dispoziţie specială, care să fie aplicabilă în situaţia pârâţilor, nici nu există şi abia reglementările ulterioare o vor consacra. Acesta este motivul pentru care recurenta nici nu se prevalează de un text anume prevăzut de Legea nr. 31/1990.

In sfârşit, apariţia unor acte normative conexe, ulterioare Legii nr. 31/1990 nu justifică modificarea regulilor generale care reglementează răs­punderea materială a angajaţilor şi nici nu permite aplicarea retroactivă a Legii nr. 94/1992.

Aşa fiind, cum pârâţii nu datorează dobânda decât pentru prejudiciul creat prin cea de-a treia licitaţie, din suma totală de 1.922.314 lei, achitând 1.422.314 lei, corect s-a mentionat obligarea lor doar la plata diferenţei de 500.000 lei.

Faţă de cele de mai sus, se constată că recursul S.C. “Casa Romaşcană” S.A. Roman este nefondat şi urmează a fi respins.