Societate cu răspundere limitată. Retragerea unui asociat. Calcularea drepturilor cuvenite acestuia pentru părţile sale sociale.


în cazul retragerii unui asociat dintr-o societate cu răspundere limitată întinderea drepturilor ce i se cuvin pentru părţile sale sociale se calculează în raport cu valoarea reală a activelor la data retragerii.

Secţia Comercială, decizia nr. 4287 din 24 noiembrie 1998.

Reclamantul G.V. a chemat în judecată pe pârâta S.C. “PRODCOM CENTRAL SERVICE” S.R.L. Zalău, solicitând să se admită cererea sa de retragere din societatea comercială menţionată cu obligarea pârâtei la plata echivalentului bănesc a cotei de 1/3 din patrimoniul social şi dividendele cuvenite până la data retragerii.

Tribunalul a admis cererea reclamantului de retragere din societatea comercială şi a obligat-o pe pârâtă să-i plătească 13.428.666 lei drepturi băneşti şi 350.000 lei cheltuieli de judecată.

La pronunţarea acestei soluţii instanţa a avut în vedere art. 142 alin. 2 din Legea nr. 31/1990 şi concluziile expertizei contabile dispuse în cauză, care a reactualizat

valoarea activelor.

Apelul declarat de pârâtă a fost respins ca nefondat.

Pârâta a declarat recurs prin care a susţinut că la stabilirea drepturilor reclamantului s-a ţinut seama greşit de patrimoniul reevaluat la 30 iunie 1995 şi 30 iunie 1996, întrucât fiind societate cu capital privat, nu avea obligaţia acestei reevaluări.

Recursul este nefondat.

Potrivit art. 221 alin. 1 lit. c şi alin. 2 din Legea nr. 51/1990 republicată, asociatul într-o societate în nume colectiv, în comandită simplă sau în societate cu răspundere limitată se poate retrage, pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului.

Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori pe baza unei expertize efectuate de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.

Faţă de aceste prevederi legale, susţinerea recurentei că restituirea cotei din părţile sociale, nu putea să se facă la valoarea reactualizată este neîntemeiată deoarece în raport de data dobândirii, valoarea activelor la data soluţionării cererii de retragere este evident modificată. Ca atare instanţele au reţinut corect că drepturile patrimoniale ale asociatului retras din societate se calculează în raport de valoarea reală a activelor de la data retragerii.