Societate pe acţiuni. Majorarea capitalului social. Convocarea adunării generale extraordinare. Cerinţe legale. Nerespectare.


Potrivit art. 164 din Legea nr. 31/1990 mărirea capitalului social în cazul societăţilor cu răspundere limitată, se face cu respectarea dispoziţiilor privitoare la constituirea acestor societăţi, în speţă şi autorizarea instanţei judecătoreşti.

Secţia Comercială, decizia nr. 26 din 13 ianuarie 1998 (dosar nr. 2526/1997)

Tribunalul a admis cererea formulată de Societatea Comercială “ASCENSORUL” S.A. împotriva pârâtei Societatea Comercială “ASCENSORUL” Rom. Service S.R.L. şi a anulat hotărârea adunării generale extraordinare privind majorarea capitalului social.

Instanţa a reţinut că nu au fost respectate dispoziţiile art. 164 combinate cu art. 153 şi 34 alineat 2 din Legea nr. 31/1990 referitoare la condiţiile imperative de constituire a societăţii, încălcându-se şi prevederile art. 140 alin. 2 din aceeaşi lege, întrucât la adunarea generală extraordinară nu au participat toţi asociaţii.

Apelul declarat de pârâtă a fost admis de Curtea de Apel în sensul că a fost schimbată în totalitate sentinţa, şi respinsă acţiunea. Curtea de Apel a reţinut că potrivit prevederilor art. 90 din Legea nr. 31/1990 hotărârile luate de adunarea generală în limitele legii, contractului sau statutului, sunt obligatorii chiar şi pentru acţionarii ce nu au luat parte la adunare sau au votat contra. în speţă au participat asociaţii ce deţineau 96% din capitalul social, aceasta desfăşurându-se cu respectarea prevederilor art. 12 şi 15 din statutul societăţii.

Reclamanta a declarat recurs susţinând că majorarea capitalului social de către adunarea generală nu a fost urmată de autentificarea notarială şi de autorizarea judecătorească, încălcându-se astfel art. 153 şi 34 alin. 3 din Legea nr. 31/1991, aspecte neluate în considerare prin decizia atacată.

în mod greşit a considerat instanţa de apel că este valabilă hotărârea adunării generale deşi nu a fost precedată de o convocare prin publicitate în Monitorul Oficial, aşa cum prevede art. 77 alin. 3 din Legea nr. 31/1990.

Recursul este fondat.

Este de necontestat că prin hotărârea adunării generale extraordinare a asociaţilor s-a majorat capitalul social. Potrivit prevederilor art. 164 din Legea nr. 31/1990 mărirea capitalului social la societăţile cu răspundere limitată se face cu respectarea dispoziţiilor privitoare la constituirea acestor societăţi.

Cunoscând că potrivit dispoziţiilor art. 153 din aceeaşi lege, contractul de societate sau statutul pot fi modificate de asociaţi cu respectarea prevederilor prezentei legi şi a condiţiilor de formă şi publicitate prevăzute pentru încheierea lor, se impune ca în speţă modificarea actelor constitutive sub aspectul majorării capitalului social să îndeplinească aceleaşi formalităţi prevăzute pentru încheierea lor, adică şi autorizarea instanţei judecătoreşti.

Or, majorarea capitalului social a parcurs numai faza consensuală prin adoptarea hotărârii adunării generale extraordinare şi cea de autentificare notarială, fără a se obţine şi autorizarea instanţei de judecată, fiind eludate prevederile art. 164 din Legea nr. 31/1990, astfel cum corect a reţinut instanţa de fond.

Cu privire la omisiunea convocării adunării generale prin publicitate în Monitorul Oficial se reţine că potrivit prevederilor art. 77 alin. 2 din Legea nr. 31/1990, convocarea adunării generale va fi publicată în Monitorul Oficial şi într-unui din ziarele din localitatea unde se află sediul societăţii, sau cea mai apropiată localitate.

Aceste prevederi imperative ale legii nu au fost îndeplinite, la dosar fiind depuse doar recipise pentru convocarea prin poştă a unor acţionari, or neîndeplinirea condiţiilor imperative ale textului art. 77 alineat 3 atrage nulitatea hotărârii adunării generale extraordinare.

în consecinţă recursul fiind întemeiat, a fost admis, cu consecinţa menţinerii sentinţei instanţei de fond.