Stabilirea cuantumului unei creanţe garantate după deschiderea procedurii insolvenţei. Art. 41 alin. 2 din Legea nr. 85/2006


– Legea nr. 85/2006: art. 41, art. 75;

– O.G. nr. 92/2003: art. 41 alin. 2, art. 154 alin. 6.

Lichidatorul judiciar, în aplicarea disp. art. 41 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, a înscris creanţa fiscală a D.G.F.P. Suceava, la valoarea sa nominală, ca şi creanţă garantată, accesoriile fiind înscrise în tabelul definitiv de creanţe la categoria creanţelor chirografare, motivat de faptul că ipoteca înscrisă în CF nu priveşte şi accesoriile.

Judecătorul sindic a reţinut că accesoriile nu pot avea un alt regim decât debitul principal, iar disp. art. 41 alin. 2 din Legea nr. 85/2006, instituie o excepţie de la prevederile alin. 1, astfel că, în tabelul definitiv de creanţe, creanţei creditoarei D.G.F.P. Suceava i se va calcula accesorii, ce vor fi limitate de valoarea garanţiei, iar nu de momentul deschiderii procedurii.

(Tribunalul Suceava, sentinţa comercială nr. 3 din 6 ianuarie 2009)

Prin cererea formulată, la data de 20 noiembrie 2008 creditoarea D.G.F.P, Suceava a contestat tabelului definitiv consolidat rectificat actualizat al creanţelor nr. 786 din 27 octombrie 2008 întocmit de LEXINSOLV IPURL împotriva debitoarei SC S.A. SRL.

în motivare se arată că, în fapt, creanţa D.G.F.P. Suceava, în cuantum de 87.683 lei, a fost înscrisă ipotecar, iar diferenţa, în sumă de 469.072 lei, a fost trecută la rubrica bugetară.

Motivarea lichidatorului judiciar a fost întemeiată pe faptul că, în extrasul de carte funciară eliberat de Oficiul Cadastrul şi Publicitate Imobiliară Fălticeni, înscrierea sarcinii ipotecare în favoarea D.G.F.P. Suceava s-a făcut până la concurenţa sumei de 87.683 lei, reprezentând obligaţii bugetare.

Potrivit art. 41 alin. 1 din legea insolvenţei, nicio dobândă, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuială, numită generic accesorii, nu va putea fi adăugată creanţelor născute anterior datei deschiderii procedurii.

înscrierea a fost realizată cu încălcarea prev. art. 41 alin. 2 din O.G. nr. 92/2003 rep. potrivit cărora, prin excepţie de la alin. 1, creanţele garantate se înscriu în tabelul definitiv, la valoarea garanţiilor, evaluată în conformitate cu art. 39 alin. 1 lit. a), dar nu mai mult de valoarea totală a creanţei garantate de acea garanţie.

Analizând contestaţia formulată de creditoarea D.G.F.P. Suceava, judecătorul sindic o apreciază ca fondată pentru următoarele motive:

în art. 154 alin. 6 din O.G. nr. 92/2003 se arată că sechestrul aplicat asupra bunurilor imobile ale debitorului constituie ipotecă legală.

Se poate observa din conţinutul procesului-verbal de sechestru al bunurilor imobile nr. 1305 din 6 februarie 2006 (fila 487 dosar) că asupra bunurilor imobile ale debitoarei s-a aplicat măsura sechestrului, dispunându-se şi partea a lll-a a CF nr. 1135/N a mun. Fălticeni la poziţia a treia.

în consecinţă, creanţa creditoarei D.G.F.P. Suceava are calitatea de creanţă garantată, impunându-se a fi înscrisă ca atare, astfel că acesteia i se vor calcula accesorii până la data vânzării bunurilor ce fac obiectul garanţiei, limitarea accesoriilor fiind dată de valoarea garanţiei, iar nu de momentul deschiderii procedurii, conform dispoziţiilor art. 41 alin. 2 din Legea nr. 85/2006.

Accesoriile nu pot avea un alt regim decât debitul principal, în condiţiile în care s-ar încălca principiul accesorium sequitur principale – bunul accesoriu urmează (situaţia juridică) a bunului său principal, neputând fi admis ca din acelaşi titlu executoriu să derive o creanţă garantată cu privire la debit şi o alta bugetară, reprezentată de accesorii.

Faţă de cele ce preced, judecătorul sindic, în baza art. 75 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, va admite contestaţia formulată de creditoarea D.G.F.P. Suceava şi va dispune înscrierea acesteia în tabelul definitiv de creanţă cu o creanţă în cuantum de 541.755 lei la categoria creanţelor garantate.