Strămutarea dosarului de insolvenţă la un alt tribunal. Consecinţe asupra recursului formulat împotriva hotărârii pronunţate de judecătorul-sindic anterior strămutării


Strămutarea dosarului de la un alt tribunal are efecte asupra competenţei de judecată a recursului declarat împotriva hotărârii pronunţate de judecătorul-sindic anterior strămutării, în sensul că respectivul recurs trebuie trimis spre competentă soluţionare curţii de apel în raza căruia se află tribunalul la care cauza a fost strămutată.

Secţia comercială, de administrativ şi fiscal, Decizia nr. 723 din 25 septembrie 2009

Asupra recursului în materia insolvenței de față, constată următoarele:

împotriva sentinței civile nr. 420/12.03.2009, pronunțată de Tribunalul Bacău, Secția comercială și de contencios administrativ, a declarat recurs numita M.M., administrator special al SC R. SA B., recurs înregistrat pe rolul Curții de Apel Bacău la data de 17.07.2009.

Intimata-creditoare, Banca R.C.R. SA, Credit Bank, prin lichidator SC B.D.O. ISPRL, a solicitat trimiterea dosarului la Curtea de Apel Craiova, având în vedere încheierea I.C.C.J. nr. 1770/04.06.2009.

Asupra excepției de necompetență teritorială invocată în cauză, reține următoarele:

Prin încheierea nr. 1770/04.06.2009 pronunțată de I.C.C.J., în temeiul dispozițiilor art. 37 C.proc.civ., s-a dispus strămutarea judecății procesului civil ce face obiectul dosarului nr. 10/110/2002 al Tribunalului Bacău, de la această instanță, la Tribunalul Olt, cu păstrarea actelor procedurale îndeplinite.

Prin încheierea din 18.06.2009, judecătorul-sindic a dispus scoaterea cauzei de pe rol și înaintarea dosarului către Tribunalul Olt spre soluționare.

Strămutarea dosarului de insolvență de la Tribunalul Bacău la Tribunalul Olt are efecte asupra competenței de judecată a recursului declarat împotriva hotărârii pronunțate de judecătorul-sindic anterior strămutării, în sensul că respectivul recurs trebuie trimis spre competentă soluționare curții de apel în raza căruia se află tribunalul la care cauza a fost strămutată.

Astfel, Curtea de Apel Bacău, ca instanță ierarhic superioară tribunalului de la care cauza a fost strămutată, nu poate lua nici o măsură, cât timp dosarul de insolvență este la un tribunal din raza altei curți.

Regula de procedură potrivit căreia recursul urmează a fi judecat de instanța superioară celei care a pronunțat hotărârea, se referă la organizarea ierarhică a instanțelor.

Astfel, recursul ca și cale de atac de reformare, se adresează unei instanțe ierarhic superioară celei care a pronunțat hotărârea atacată.

A soluționa recursul îndreptat împotriva unei hotărâri pronunțate de judecătorul-sindic înainte de strămutare, ar însemna ca în ipoteza unei soluții de casare cu trimitere spre rejudecare, dosarul să fie trimis pe același principiu, aceleiași instanțe, respectiv Tribunalul Bacău, ceea ce este de neacceptat din perspectiva dispozițiilor art. 40 alin. (5) teza a II-a C.proc.civ.

Pe de altă parte, dat fiind obiectul cauzei și volumul de lucrări necesare pentru soluționarea recursului de față (cereri de creanță și documente justificative depuse de către creditori, rapoarte de expertiză etc.) din dosarul de insolvență aflate la Tribunalul Olt, cât și principiul celerității care guvernează procedura de soluționare a recursului declarat în materia insolvenței.

Apreciind că soluționarea recursului s-ar face cu mare întârziere, dată fiind necesitatea depunerii de înscrisuri certificate la dosar.

Și pentru mai buna administrare a justiției urmează a declina competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Craiova, instanță căreia îi va înainta dosarul.

(Judecător Loredana Albescu)