Prin cererea înregistrată la Tribunalul Braşov, reclamantul M.C., în contradictoriu cu pârâta societate pe acţiuni, a solicitat suspendarea executării hotărârilor adunării generale a acţionarilor din data de 19 iulie 2002.
Prin încheierea din 10 septembrie 2002 a Tribunalului Braşov s-a respins cererea de suspendare a executării hotărârii reţinându-se că nu sunt încălcate norme imperative cu privire la forma procedurală a lucrărilor adunării şi nici nu s-a făcut dovada vreunui motiv de urgenţă.
împotriva hotărârii a declarat recurs reclamanta, solicitând admiterea cererii de suspendare, întrucât efectele hotărârii afectează grav bunul mers al societăţii şi produc prejudicii greu de recuperat.
S-a mai arătat că s-a încălcat principiul contradictorialităţii, în condiţiile în care părţile aveau termen în cunoştinţă pentru ora 13,00 iar pârâta s-a prezentat la ora 12,30.
Intimata a depus întâmpinare, solicitând respingerea recursului, întrucât hotărârea a fost pusă deja în aplicare.
Recursul a fost considerat întemeiat.
Potrivit art. 132 din Legea nr. 31/1990, o dată cu intentarea acţiunii în anulare, reclamantul poate cere preşedintelui instanţei suspendarea executării hotărârii atacate.
Preşedintele, încuviinţând suspendarea, poate obliga pe reclamant la o cauţiune.
In speţă, recurenta-reclamantă a intentat acţiune în anularea hotărârii adunării generale a acţionarilor din 19 iulie 2002, la data de 6 august 2002.
O dată cu introducerea acţiunii în anulare a hotărârii A.G.A. din 19 iulie 2002, recurenta-reclamantă a solicitat, pe cale separată, suspendarea executării hotărârii atacate, invocând dispoziţiile art. 132 din Legea nr. 31/1990.
Prin hotărârea din 19 iulie 2002, intimata-pârâtă şi-a modificat actul constitutiv, în sensul componenţei consiliului de administraţie.
în soluţionarea cererii de suspendare instanţa nu se poate pronunţa asupra chestiunilor care vizează fondul cauzei, iar între părţi existând divergenţe în legătură cu respectarea prevederilor art. 12 din actul constitutiv, raportat la art. 30 din Legea nr. 31/1990 republicată, cererea de suspendare a efectelor hotărârii adunării generale ordinare a acţionarilor din 17 august 2002 apare ca nefondată.
Sub aspectul încălcării principiului contradictorialităţii, critica recurentei nu este fondată întrucât părţile au fost prezente la dezbaterea în fond a cauzei.
Faţă de considerentele arătate, în baza art. 312 alin. 3 C. proc. civ., sentinţa recurată a fost modificată în tot, în sensul că s-a dispus suspendarea executării hotărârii din 19 iulie 2002 a adunării generale a acţionarilor, sub condiţia consemnării de către reclamant a cauţiunii în sumă de 10.000.000 lei, până la soluţionarea acţiunii în anulare.
C.A. Braşov, decizia nr. 734/RJ9.10.2002