Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 102 din 22 ianuarie 1998 (dosar nr. 1656/1997)
Prin acţiune, reclamanta a solicitat obligarea Consiliului local Râmnicu Vâlcea, în vederea reconstituirii dreptului său de proprietate asupra unui teren în suprafaţă de 187 mp situat în municipiul Râmnicu Vâlcea.
S-a arătat că tatăl său a fost proprietarul unei case şi a terenului aferent acesteia, în suprafaţă de 187, iar prin Decretul nr. 71/1980, aceste bunuri au fost expropriate, fără a se primi despăgubiri.
Ulterior, reclamanta şi-a precizat acţiunea, în sensul că a solicitat retrocedarea terenului de 350 mp situat în str. Calea lui Traian nr. 277, expropriat tatălui său prin Decretul nr. 71/1980, întrucât sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea nr. 33/1994, în sensul că, deşi a trecut mai mult de un an de la exproprierea şi intrarea în vigoare a legii, terenul nu a fost utilizat conform destinaţiei lui, este liber şi neafectat de detalii de sistematizare şi nici nu s-a făcut o nouă declaraţie de utilizare publică a acestui teren.
Curtea de Apel Piteşti a admis apelul Consiliului local Râmnicu Vâlcea, a casat sentinţa şi a respins acţiunea ca nefondată în temeiul Legii nr. 18/1994, astfel că această situaţie constituie o nepronunţare asupra motivului invocat şi o interpretare greşită a actului juridic dedus judecăţii, fapt ce duce la admiterea şi casarea sentinţei cu trimitere la aceeaşi instanţă spre rejudecare.
Cu ocazia rejudecării, instanţa urmează a verifica şi apărarea constantă a reclamantei, în sensul că terenul solicitat este liber şi neafectat de sistematizare şi să-i pună în vedere acesteia să-şi precizeze temeiul juridic al acţiunii.
De precizat că Legea nr. 33/1994 privitoare la exproprierea pentru utilitate publică îşi găseşte aplicarea numai la exproprierile intervenite după intrarea sa în vigoare, conform principiului neretroactivităţii legii civile înscris în art. 1 din Codul civil şi în art. 15 din României, situaţie ce nu se regăseşte în speţă.
Faţă de cele arătate, se va admite recursul şi se va casa sentinţa, cu trimiterea cauzei la aceeaşi instanţă, spre rejudecare.
I