– Legea nr.31/ 1990 modificata si republicata, art.202 alin.3
Transmiterea partilor sociale catre terti prin succesiune. Dobândirea partilor sociale prin se face de plin drept de la data decesului asociatului care lasa mostenirea.
Agrementul asociatilor privind dobânditorii partilor sociale prin succesiune este obligatoriu numai în ipoteza în care actul constitutiv al societatii comerciale prevede expres acest lucru.
DECIZIA NR.374 R din 04.03.2010
SC C. I. SRL a declarat recurs împotriva încheierii nr.x pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului Bucuresti de pe lânga Tribunalul Bucuresti, încheiere prin care s-a admis cererea de înregistrare formulata de petenta SC C. I. SRL privind înscrierea în registrul comertului a unor mentiuni privind modificarea actului constitutiv al SC C.I. SRL. Recurenta a formulat si o cerere de repunere în termenul de recurs.
În motivarea cererii de repunere în termenul de recurs se sustine ca înscrierea mentiunii privind calitatea de mostenitor în registrul comertului a fost solicitata în mod nelegal de catre intimatul M. R. în calitate de asociat al societatii, evitând procedura de citare legala a societatii, care astfel a fost în imposibilitate de a afla de existenta dosarului si de a exercita calea de atac în termenul legal prevazut de lege.
Recurenta considera ca este nelegala încheierea pronuntata de judecatorul delegat deoarece intimatul M. R. nu era în drept sa solicite modificarea actului constitutiv al SC C. I.SRL fara sa existe un acord prealabil al societatii în acest sens. Decesul unui asociat în societatea cu raspundere limitata nu transfera aceasta calitate succesorilor legali sau testamentari, ci doar dreptul subiectiv de a pretinde contravaloarea partilor sociale detinute de autorul lor, ori de a notifica asociatul ramas asupra intentiei de a reevalua actul constitutiv, în vederea încheierii unei noi asocieri. În acest sens, actul constitutiv prevede la art.8 pct.3 ca în caz de deces al unui asociat, partile sociale se transmit prin legala sau testamentara, intimatul având un drept de creanta reprezentat de valoarea partilor sociale ale autorului sau. Adunarea generala decide daca societatea plateste partile sociale catre succesori sau continua societatea cu acestia, conform art.202 alin.3 din Legea nr.31/1990, adunare generala în care intimatul nu are drept de vot, atât timp cât nu s-a hotarât continuarea societatii cu participarea lor. În clauza de la art.8 pct.3 nu se prevede în mod expres continuarea activitatii cu mostenitorul .
Prin întâmpinare, intimatul M. R. a invocat doua exceptii, respectiv exceptia lipsei calitatii procesuale active a recurentei si exceptia lipsei de interes, ambele respinse pentru considerentele retinute în practicaua prezentei decizii. Intimatul a solicitat respingerea recursului ca neîntemeiat, cu motivarea ca prin certificatul de mostenitor legal nr.16/11.03.2009 emis de BNP a preluat în deplina proprietate si posesie un numar de 9 parti sociale, în valoare de 10 lei fiecare, în valoare totala de 90 lei, reprezentând 45 % din capitalul social al SC C. I. SRL. Din interpretarea art.202 alin.3 din Legea nr.31/1990 rep. rezulta ca partile sociale se transmit prin succesiune, daca în contractul de societate s-a prevazut o astfel de posibilitate, iar în situatia în care nu s-a interzis expres continuarea activitatii cu mostenitorii, acestia devin titulari ai partilor sociale, deci asociati. În actul constitutiv al societatii, la punctul 8.4 s-a prevazut clauza continuarii societatii cu mostenitorii, neinterzicându-se în mod expres continuarea societatii cu mostenitorii, astfel ca intimatul considera ca a dobândit de plin drept calitatea de asociat al societatii.
Din analiza motivelor invocate de recurenta în sustinerea recursului, Curtea a retinut urmatoarele :
Astfel, prin încheierea pronuntata de judecatorul delegat la Oficiul Registrului Comertului s-a admis cererea intimatului M. R. de înregistrare în registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv al SC C. I. SRL, în sensul ca, în baza certificatului de mostenitor nr.16/11.03.2009 M. R. a dobândit prin succesiune un numar de 9 parti sociale.
Recurenta SC C. I. SRL afirma ca în lipsa acordului celuilalt asociat materializat printr-o hotarâre a adunarii generale intimatul M. R. nu poate dobândi calitatea de asociat al societatii, întrucât actul constitutiv nu prevede posibilitatea continuarii societatii cu succesorii asociatului decedat.
Sustinerea este nereala, iar interpretarea nu corespunde prevederilor legale aplicabile si anume art.202 alin.3 din Legea nr.31/1990 republicata.
În actul constitutiv al SC C. I. SRL se prevede la art.8 pct.4 (f.15 dosar) ca, „în caz de deces al unui asociat, partile sociale se transmit prin mostenire legala sau testamentara, potrivit legii”.
Intimatul M. a facut dovada cu certificatul de mostenitor nr.16/11.03.2009 ca a dobândit cele 9 parti sociale ce apartineau asociatului decedat.
Potrivit dispozitiei art.202 alin.3 din Legea nr.31/1990 rep., „în cazul dobândirii unei parti sociale prin succesiune, prevederile alin.2 nu sunt aplicabile daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urma caz, societatea este obligata la plata partii sociale catre succesori, conform ultimului bilant aprobat”.
Asadar, dobândirea partilor sociale prin succesiune se face de plin drept de la data decesului asociatului care lasa mostenirea.
Alin.2 al art.202 din Legea nr.31/1990 reglementeaza modul de transmitere al partilor sociale catre terti, transmitere care implica în mod obligatoriu obtinerea prealabila a agrementului de catre ceilalti asociati, care decid cu o majoritate de cel putin trei patrimi din capitalul social.
Însa, alin.3 al art.202 dispune ca în ipoteza în care partile sociale sunt dobândite prin succesiune, asociatii nu mai au un drept de agrement cu privire la persoana succesorului decât în situatia în care actul constitutiv prevede în mod expres acest lucru.
Or, în cauza de fata, asa cum am aratat mai sus, actul constitutiv nu are nici o dispozitie expresa în acest sens, respectiv ca pentru continuarea societatii cu mostenitorii asociatului decedat este necesar acordul celuilalt asociat, astfel ca în mod corect s-a înscris în registrul comertului mentiunea prind transmiterea celor 9 parti sociale catre asociatul M. R., în baza certificatului de mostenitor.
În concluzie, Curtea a constatat ca sunt neîntemeiate motivele de recurs si în conformitate cu prevederile art.312 alin. 1 c.proc.civ. a respins recursul, ca nefondat.