Validarea clauzei compromisorii. Inexistenţa vreunei formalităţi de validare. Consecinţe


C. proc. civ., art. 5. art. 7 alin. (1). art. 340.

art. 343. art. 3431 alin. M) şi (2) R.P.A. ale C.A.C.I. de pe lângă C.C.I.R. , art. 10

Susţinerea pârâtei, potrivit cu care nu există în cauză validarea clauzei compromisorii, prevăzută de art. 10 din Regulamentul Curţii de Arbitraj şi de art. 343 şi art. 3431 alin. (2) C. proc. civ., situaţie în care competenţa de a soluţiona pricina revine Judecătoriei Brăila, conform art. 5 şi art. 7 alin. (1) C. proc. civ., este neîntemeiată.

Clauza compromisorie, înscrisă la art. 4.1 şi art. 4.2 din contractul nr. 9644, semnat de reprezentanţii părţilor la 15 iunie 2004, potrivit căreia litigiile ivite în executarea contractului vor fi supuse spre soluţionare acestei Curţi de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, a fost întocmită şi inclusă în contract în conformitate cu prevederile art. 340 şi art. 3431 alin. (1) C. proc. civ. şi reprezintă voinţa părţilor ca litigiile ivite în executarea contractului să nu fie soluţionate de instanţele judecătoreşti, ci prin arbitrajul organizat de o instituţie permanentă de arbitraj [art. 3411 şi art. 343* alin. (I) C. proc. civ.] şi, ca atare, trebuie să îşi producă efectele pe deplin.

Articolul 3431 alin. (2) C. proc. civ. statuează că validitatea clauzei compromisorii

este independentă de valabilitatea contractului în care a fost înscrisă, astfel că. pe cale de consecinţă. în cazul în care contractul în care a fost inserată clauza compromisorie va înceta, din orice motive, clauza respectivă nu va fi afectată de aceste motive, bineînţeles

dacă ca însăşi nu este nulă sau inoperantă din alte cauze prevăzute de lege. Prin urmare, legea nu prevede o formalitate de „validare a clauzei compromisorii”, care în speţă ar lipsi, cum greşit susţine pârâta, ci reglementează „validitatea clauzei compromisorii” în raport cu contractul în care este inclusă. în speţă nu s-a invocat niciun motiv de nulitate sau nevalabilitate a clauzei compromisorii. iar susţinerea că nu a fost „validată” nu are corespondent în lege şi. ca atare, clauza compromisorie trebuie să îşi producă efectele pe deplin.

Sentinţa arbitrală nr. 49 din 13 martie 2007