Tribunalul TELEORMAN Decizie nr. 9 din data de 11.01.2013
Reclamantul CV i-a chemat în judecată pe pârâții IF și IE pentru a se constata nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare cu clauză de întreținere, pentru motive ce reprezintă apărarea dreptului succesoral (a rezervei succesorale) care prin acest act i s-a înstrăinat, reclamantul fiind fiul beneficiarului întreținerii, decedat ulterior.
Prin sentința civilă nr. 1705/19.10.2012, Judecătoria Turnu Măgurele a respins acțiunea reținând că beneficiarul întreținerii, respectiv tatăl reclamantului, nu a cerut rezilierea contractului pentru neîndeplinirea obligației, fiind mulțumit de prestația pârâților, astfel cum a rezultat și din declarațiile martorilor audiați.
Reclamantul a invocat în recursul declarat faptul că instanța nu a invocat din oficiu nulitatea absolută a contractului, susținând în dezvoltarea acestui motiv că prin acest contract i s-a încălcat rezerva succesorală prev. de art. 1088 Cod civil, ceea ce constituie o cauză de nulitate absolută prev. de art. 1250 Cod civil.
Tribunalul a respins ca nefondat recursul declarat constatând că motivul invocat nu constituie o cauză de nulitate absolută, singura care ar putea fi invocată de terți.
Raportat la definiția dată de Codul civil rezervei succesorale, actele cu titlu oneros pe care le săvârșește titularul sunt valabile și opozabile moștenitorilor rezervatari (deoarece nu intră în masa succesorală) și numai donațiile și legatele vor fi raportate la cotitatea disponibilă.
În speță, tatăl recurentului-reclamant avea posibilitatea să dispună liber de bunurile ce alcătuiesc patrimoniul său, numai donațiile și legatele fiind raportate la cotitatea disponibilă și nu toate actele pe care le-a realizat defunctul, astfel încât recursul a fost respins ca nefondat, motivul invocat nefiind o cauză de nulitate absolută a contractului supus judecății