Legea nr. 50/1991, republicată, art. 6
Pârâta autoritate publică poate fi obligată la emiterea certificatului de urbanism doar după ce reclamantul, în măsura în care are acordul băncii pentru dezmembrarea imobilului (acord care nu produce efecte juridice opozabile terţilor), face dovada radierii interdicţiei de dezmembrare din Cartea funciară.
C.A. Bucureşti, s. a VIII-a cont. adm. şi fisc., decizia nr. 1706 din 22 iunie 2009, nepublicată
Prin sentinţa civilă nr. 769 din 24 februarie 2009, Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea formulată de reclamanta SC B.I. SRL în contradictoriu cu pârâta Primăria Sectorului 5 Bucureşti şi a obligat pârâta la eliberarea certificatului de urbanism pentru imobilul situat în Bucureşti, (…), Sector 5. Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut că reclamanta a solicitat eliberarea unui certificat de urbanism, însă pârâta a refuzat să dea un răspuns solicitării reclamantei şi nici nu a eliberat acest certificat care era necesar pentru încheierea de contracte, având şi acordul cu o bancă pentru finanţare.
împotriva sentinţei a declarat recurs Primăria Sectorului 5 Bucu-
reşti. In susţinerea recursului se arată că acţiunea a fost prematur introdusă în raport cu data formulării plângerii prealabile. De asemenea, se arată că în extrasul de carte funciară se menţionează notarea mai multor interdicţii de dezmembrare a imobilului.
Pârâţii au formulat întâmpinare în care arată că acţiunea nu este prematur formulată, iar în ceea ce priveşte interdicţia de dezmembrare, acordul de dezmembrare emis de banca în favoarea căreia s-au notat interdicţiile a fost depus la primărie.
In ceea ce priveşte prematuritatea, Curtea constată că acţiunea a fost depusă după depunerea plângerii prealabile, iar interpretarea recurentei în sensul că intimata ar fi trebuit să aştepte trecerea unui termen de 30 de zile este excesiv formalistă.
Analizând probele administrate în cauză, Curtea a constatat că recursul este fondat.
Motivul pentru care pârâta refuză să elibereze certificatul de urbanism se referă la notarea în Cartea funciară a unei interdicţii de dezmembrare. Este adevărat că la dosar s-a depus un acord de dezmembrare şi se susţine că actul a fost depus şi la Primărie, însă acest lucru
nu modifică cu nimic situaţia imobilului în raporturile cu terţii. Cât timp în Cartea funciară nu se modifică înregistrările în sensul radierii interdicţiei de dezmembrare, acordul de dezmembrare al băncii nu produce efecte juridice opozabile terţilor. Aşadar, reclamanta în măsura în care are acordul băncii pentru dezmembrarea imobilului, trebuie să solicite radierea interdicţiei din Cartea funciară şi doar ulterior poate impune pârâtei să emită certificatul solicitat.
Faţă de aceste considerente, în baza art. 312 C. proc. civ., Curtea a admis recursul şi a modificat sentinţa, respingând acţiunea ca neîntemeiată.