Confiscarea unor bunuri, dispusă ca sancţiune contravenţională complementară. Cerere de suspendare a măsurii prin ordonanţă preşedinţială. Inadmisibilitate


C. proc. civ., art. 581

Dacă s-a dispus confiscarea unor bunuri, suspendarea acestei măsuri nu va putea fi cerută de contravenient prin folosirea procedurii ordonanţei preşedinţiale, ci va fi aplicabilă procedura specială în materie contravenţională.

C.A. Craiova, s. com. şi cont. adm., dec. nr. 391 din 31 august 2001,

în Eurolex

Prin acţiunea formulată, SNTC R. SA a chemat în judecată pârâtul Ministerul Finanţelor, Garda Financiară Mehedinţi, pentru ca, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să se dispună suspendarea măsurii confiscării dispuse prin procesul-verbal de contravenţie nr. 153397 din 15 martie 2001 şi restituirea bunurilor confiscate. Prin sentinţa nr. 2324 din 18 aprilie 2001, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin a respins cererea reclamantei ca nefondată, cu motivarea că nu sunt îndeplinite condiţiile art. 581 C. proc. civ. şi că suspendarea măsurii confiscării este condiţionată de existenţa contravenţiei şi de soarta procesului-verbal de contravenţie.

împotriva sentinţei a declarat apel reclamanta. Instanţa de apel a reţinut că bunurile confiscate sunt strict necesare funcţionării centralelor telefonice din judeţul Timiş şi că prin întârziere reclamanta este păgubită. Apelul a fost admis de Tribunalul Mehedinţi prin decizia nr. 73 din 16 mai 2001, care a schimbat hotărârea primei instanţe şi a admis cererca de ordonanţă preşedinţială.

decizia a fost recurată de către pârât. Instanţa a apreciat că în cauză nu îşi găseşte aplicare proccdura specială reglementată de

art. 581 C. proc. civ., ci reglementarea din materie contravenţională,

aşa cum în mod corect a reţinut şi prima instanţă. In această materie, plângerea formulată împotriva procesului-verbal de contravenţie suspendă executarea sancţiunii despăgubirii şi măsurii confiscării (art. 31 din Legea nr. 32/1968 – aplicabilă în raport de data săvârşirii contravenţiei), iar plângerea contravenţională este singura cale pentru sus-

pendarea măsurii confiscării. In materie contravenţională, suspendarea măsurii confiscării se referă la oprirea valorificării bunurilor confiscate până la soluţionarea plângerii, aşa încât să fie posibilă restituirea lor în cazul în care instanţa va anula procesul-verbal de contravenţie.

Aşa fiind, instanţa de apel a săvârşit o aplicare greşită a legii, motiv de nelegalitate a soluţiei prevăzut de art. 304 pct. 9 C. proc. civ.; prin urmare, Curtea de Apel Craiova a admis recursul, a casat decizia instanţei de apel şi a menţinut sentinţa judecătoriei.