Lipsa consemnării obiecţiunilor în procesul-verbal de constatare a contravenţiei. înregistrare cu aparat radar, înscrierea la rubrica „alte menţiuni” doar a consemnării „înregistrat pe casetă video”. Consecinţe
O.G. nr. 2/2001, art. 16 alin. (7) H.G. nr. 1391/2006, art. 180 alin. (5)
Potrivit art. 16 alin. (7) din O.G. nr. 2/2001, precum şi art. 180 alin. (5) din H.G. nr. 1391/2006, în momentul încheierii procesului-verbal, agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiectiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal. Cum procesul-verbal contestat în cauză cuprinde la rubrica „alte menţiuni” consemnarea faptului că a fost înregistrat pe casetă video, fără a se menţiona nimic cu privire la obiecţiunile pe care le-a avut sau nu petentul cu privire la conţinutul procesului-verbal, instanţa a apreciat că în speţă nu a fost asigurat dreptul acestuia de a formula obiecţiuni.
Faptul că petentul a semnat procesul-verbal nu atrage automat concluzia că nu a avut obiecţiuni, ci numai a luat cunoştinţă de procesul-verbal şi că i s-a înmânat un exemplar al acestuia. în lipsa înscrierii la rubrica menţionată a obiecţiunilor sau a lipsei acestora, instanţa nu poate verifica dacă i s-a adus la cunoştinţă petentului acest drept, menit să îi garanteze dreptul la apărare.
Judecătoria Călăraşi, sent. civ. nr. 899 din 23 martie 2007
Prin adresa nr. 186918 din 22 ianuarie 2007 a I.P.J. Călăraşi, a fost trimisă spre competentă soluţionare şi înregistrată, la data de 25 ianuarie 2007, sub nr. 457/202/2007, plângerea petentului S.M. împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei seria PCA nr. 0287530 emis de I.P.J. Călăraşi la data de 17 ianuarie 2007. în motivare, se arată faptul că a fost sancţionat, întrucât ar fi trecut calea ferată cu autoturismul fără a respecta semnificaţia luminilor de culoare roşie, iar semibarierele erau în curs de coborâre. Se precizează faptul că această constatare nu corespunde adevărului, întrucât, la momentul în care a ajuns în dreptul trecerii de cale ferată, nu s-au observat luminile de culoare roşie, fie din cauză că acestea nu funcţionau, fie din cauza soarelui, astfel încât s-a angajat în traversarea căii ferate, moment în care semibarierele nu erau în coborâre, acest lucru petre-cându-se abia atunci când se afla aproape de finalizarea traversării acesteia. în drept se invocă dispoziţiile O.G. nr. 2/2001.
Prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei, intimata a solicitat
respingerea plângerii ca neîntemeiată. In motivare se arată că, la momentul comiterii faptei, petentul a fost înregistrat pe caseta video cu aparatul radar din dotarea echipajului de poliţie, fiind confirmată şi prin declaraţia martorei H.O.
La data de 2 martie 2007, petentul a invocat excepţia referitoare la lipsa consemnării în procesul-verbal a obiecţiunilor sale, excepţie pe care instanţa a prorogat-o spre soluţionare după administrarea probelor.
Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa a reţinut următoarele: în data de 17 ianuarie 2007, a fost încheiat de către un agent constatator din cadrul I.P.J. Călăraşi procesul-verbal seria PCA nr. 0287530, prin care s-a reţinut săvârşirea de către petentul S.M. a contravenţiei prevăzute de art. 38 alin. (1) lit. b) din H.G. nr. 1391/2006, constând în aceea că nu a respectat la trecerea cu calea ferată semnificaţia luminilor de culoare roşie, traversând în timp ce semibarierele erau în curs de coborâre.
Verificând legalitatea procesului-verbal contestat, instanţa a constatat ca acesta nu a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale prevăzute de lege. Astfel, instanţa a reţinut faptul că, potrivit art. 16 alin. (7) din O.G. nr. 2/2001, precum şi ale art. 180 alin. (5) din H.G. nr. 1391/2006, în momentul încheierii procesului-verbal, agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile trebuie consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica „alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal. Cum procesul-verbal contestat cuprinde la rubrica „alte menţiuni” consemnarea faptului că a fost înregistrat pe casetă video, fără a se menţiona nimic cu privire la obiecţiunile pe care le-a avut sau nu petentul cu privire la conţinutul procesului-verbal, instanţa a apreciat că în speţă nu a fost asigurat dreptul de a formula obiecţiuni.
Faptul că acesta a semnat procesul-verbal nu atrage automat concluzia că nu a avut obiecţiuni, ci numai faptul că a luat la cunoştinţă
de acest proces-verbal şi că i s-a înmânat un exemplar al acestuia. In lipsa înscrierii la rubrica menţionată a obiecţiunilor sau a lipsei acestora, instanţa nu poate verifica dacă i s-a adus la cunoştinţă petentului acest drept, drept menit să îi garanteze dreptul la apărare.
Instanţa a mai reţinut că înregistrarea pe casetă video nu exonerează agentul constatator de obligaţia consemnării obiecţiunilor petentului sau lipsa acestora, în condiţiile în care acesta a fost oprit,
identificat şi i s-a înmânat un exemplar al procesul ui-verbal. înregistrarea pe casetă video ar înlătura obligaţia consemnării obiecţiunilor petentului doar atunci când nu a fost oprit în trafic, iar dresarea procesului-verbal s-a făcut după prelucrarea înregistrărilor şi stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, conform art. I8l din H.G. nr. 1391/2006. Acest lucru reiese şi din verificare conţinutului formularului prevăzut la anexa D a aceluiaşi act normativ pe care agentul constatator ar avea obligaţia să îl întocmească atunci când constatarea contravenţiei se face cu un mijloc tehnic certificat, formular ce nu mai cuprinde rubrica „alte menţiuni”.
Având în vedere că nulitatea despre care face vorbire art. 16 alin. (7) este o nulitate expresă, aceasta exonerându-1 petent de a mai face dovada vătămării ce i s-a adus prin nerespectarea dispoziţiilor legale, vătămarea prezumându-se, instanţa a admis plângerea petentului şi a dispus anularea procesului-verbal contestat.