Contestație amendă. Semnarea procesului-verbal de contravenţie fără obiectiuni de către contravenient. Consecinţe


Semnarea procesului-verbal de contravenţie fără obiectiuni de către contravenient. Consecinţe

Conducătorul auto nu a formulat obiecţiuni cu prilejul întocmirii procesului-verbal de contravenţie, semnându-l fără rezerve, fapt a cărui semnificaţie nu poate fi decât aceea a acordului cu privire la menţiunile consemnate şi sancţiunea aplicată de către agentul constatator.

Este evident că semnarea procesului-verbal în atare mod nu conferă o prezumţie irefragabilă de recunoaştere a faptei, însă persoana sancţionată are obligaţia de a justifica atitudinea substanţial diferită, materializată prin contestarea ulterioară a procesului-verbal, în condiţiile în care nu a avut nimic de obiectat cu prilejul întocmirii acestuia şi aducerii la cunoştinţă a faptei imputate de către agentul constatator. în lipsa dovedirii unor împrejurări care să ateste că persoana sancţionată s-a aflat în eroare sau a fost constrânsă să semneze actul fără obiecţiuni, simpla negare a situaţiei de fapt în astfel de condiţii nu poate conduce la înlăturarea prezumţiei de veridicitate a celor expuse în procesul-verbal contestat.

Trib. Bucureşti, s. a IX-a cont. adm. şi fisc., dec. civ. nr. 1290 din 23 aprilie 2009, nepublicată

Prin sentinţa civilă nr. 15492 din 25 noiembrie 2008, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins plângerea formulată de petentul H.T. împotriva procesul ui-verbal de contravenţie seria CC nr. 0126050 din 7 mai 2008, întocmit de intimata Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră. Pentru a dispune astfel, instanţa de fond a reţinut că prin procesul-verbal contestat petentul a fost sancţionat în temeiul art. 100 alin. (3) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, pentru depăşirea coloanei de autovehicule aflate în aşteptare la culoarea roşie a semaforului electric. Instanţa de fond a constatat că procesul-verbal este încheiat cu observarea condiţiilor impuse de O.G. nr. 2/2001. Probatoriul administrat în cauză nu înlătură prezumţia de temeinicie a procesul ui-verbal, apreciind instanţa de fond că motivele invocate de petent nu atestă că fapta a fost săvârşită în stare de necesitate.

împotriva sentinţei civile anterior menţionate petentul H.T. a declarat recurs. In motivarea cererii, recurentul a afirmat că instanţa de fond a apreciat greşit situaţia de fapt. Recursul a fost întemeiat pe dispoziţiile art. 3041 C. proc. civ.

Intimata nu a depus întâmpinare la recurs.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul, în temeiul art. 312 alin. (1) C. proc. civ., a respins ca nefondat recursul, pentru următoarele considerente: prin procesul-verbal de contravenţie seria CC nr. 0126050 din 7 mai 2008, întocmit de intimata Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigada de Poliţie Rutieră, recurentul H.T. a fost sancţionat în temeiul art. 100 alin. (3) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, pentru depăşirea coloanei de autovehicule aflate în aşteptare la culoarea roşie a semaforului electric. Astfel cum a reţinut şi instanţa de fond, procesul-verbal a fost încheiat cu respectarea condiţiilor prevăzute de art. 16 şi art. 17 din O.G. nr. 2/2001 sub sancţiunea nulităţii.

Recurentul nu a formulat obiecţiuni cu prilejul întocmirii pro-cesului-verbal, semnându-1 fără rezerve, fapt a cărui semnificaţie nu poate fi decât aceea a acordului cu privire la menţiunile consemnate şi sancţiunea aplicată de către agentul constatator. Este evident că semnarea procesului-verbal în atare mod nu conferă o prezumţie irefragabilă de recunoaştere a faptei, însă persoana sancţionată are obligaţia de a justifica atitudinea substanţial diferită, materializată prin contestarea ulterioară a procesului-verbal, în condiţiile în care nu a avut nimic de obiectat cu prilejul întocmirii acestuia şi aducerii la cunoştinţă a faptei imputate de către agentul constatator.

In lipsa dovedirii unor împrejurări care să ateste că recurentul s-a aflat în eroare, a fost constrâns să semneze actul fără obiecţiuni (împrejurări exemplificaţive), tribunalul a apreciat că simpla negare a situaţiei de fapt în astfel de condiţii nu poate conduce la înlăturarea prezumţiei de veridicitate a situaţiei de fapt expuse în procesul-verbal contestat.

Având în vedere că procesul-verbal este legal întocmit, că fapta menţionată în cuprinsul acestuia a fost constatată nemijlocit de către agentul constatator, tribunalul a respins ca nefondat recursul.