Contestație. Nesemnarea procesului-verbal de către contravenient.


Nesemnarea procesului-verbal de către contravenient. Semnarea actului de către un martor care nu a cunoscut împrejurarea pentru care a semnat. Nulitate relativă

O.G. nr. 2/2001, art. 19

Contravenientul nu a semnat procesul-verbal, dar acesta a fost atestat de către un martor, conform art. 19 din O.G. nr. 2/2001. Instanţa de fond a considerat în mod eronat că procesul-verbal este nelegal, pentru că martorul nu a cunoscut împrejurarea pentru care l-a semnat. Chiar dacă agentul nu i-a învederat în mod expres că s-a refuzat semnarea de către contravenient, acest fapt putea fi dedus cu uşurinţă din aceea că martorul a semnat procesul-verbal, deşi contravenientul era de faţă. Pe de altă parte, nu s-a dovedit suportarea vreunei vătămări prin neaducerea la cunoştinţa martorului a motivului pentru care a fost solicitat să semneze procesul-verbal.

Trib. Bucureşti, s. a IX-a cont. adm. şi fisc., dec. civ. nr. 1461 din 8 mai 2008, nepublicată

Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti sub nr. 8520/302/2007, petentul I.P., în contradictoriu cu intimata Brigada de Poliţie Rutieră, a solicitat anularea procesului-verbal seria PCA nr. 1865303 din 16 august 2007, întocmit de intimată. In motivarea plângerii, petentul a arătat că nu a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

Prin sentinţa civilă nr. 295 din 16 ianuarie 2008, pronunţată de Judecătoria sectorului 5 Bucureşti, s-a admis plângerea contravenţională şi a fost anulat procesul-verbal, cu motivarea că martorul care a semnat procesul-verbal nu a ştiut pentru ce semnează.

Intimata a formulat recurs împotriva acestei sentinţe, susţinând că petentul era vinovat de săvârşirea faptei imputate.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul a reţinut următoarele: prin procesul-verbal seria PCA nr. 1865303 din 16 august 2007, s-a aplicat intimatului o amendă de 351 RON pentru încălcarea dispoziţiilor art. 102 alin. (3) din O.U.G. nr. 195/2002, reţinându-se în sarcina sa că a condus autovehiculul în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Tribunalul a considerat ca instanţa de fond a apreciat în mod eronat că procesul-verbal este nelegal. Contravenientul nu a semnat procesul-verbal, dar acesta a fost atestat de către un martor, conform art. 19 din O.G. nr. 2/2001.

Instanţa de fond a considerat în mod eronat că procesul-verbal este nelegal, pentru că martorul nu a cunoscut împrejurarea pentru care a semnat procesul-verbal. Chiar dacă agentul nu i-a învederat în mod expres că s-a refuzat semnarea procesului-verbal de către contravenient, acest fapt putea fi dedus cu uşurinţă din aceea că martorul a semnat procesul-verbal, deşi contravenientul era de faţă. Pe de altă parte, petentul nu a dovedit suportarea vreunei vătămări prin neaducerea la cunoştinţa martorului a motivului pentru care a fost solicitat să semneze procesul-verbal, iar tribunalul consideră că nu subzistă acest motiv de nelegalitate reţinut de către instanţa de fond.

De asemenea, declaraţiile martorilor audiaţi la propunerea peten-tului nu pot confirma nevinovăţia acestuia, fiind apreciate de tribunal ca nesincere. Astfel, susţinerile celor doi martori, dintre care unul este nepotul petentului, iar celălalt în relaţii apropiate cu acesta, conţin contradicţii, ceea ce pune la îndoială credibilitatea acestora. Martorii au afirmat un scop al deplasării diferit – unul a indicat că mergeau să ia momeală de pescuit, celălalt că duceau nişte flori la o tarabă. Pe de altă parte, cei doi martori nu au stat în permanenţă alături de petent şi agentul constatator pentru a confirma că în niciun moment petentul nu a fost testat pentru consumul de băuturi alcoolice. De altfel, la dosarul de fond a fost depus bonul rezultat în urma testării petentului cu aparatul alcooltest din care rezultă o concentraţie de 0,19 mg/1 alcool pur în aerul expirat.

Astfel, tribunalul a considerat că soluţia instanţei de fond este greşită, în condiţiile în care s-a reţinut că procesul-verbal este nelegal, deci recursul a fost admis, iar sentinţa recurată a fost modificată, în sensul că tribunalul a respins plângerea ca neîntemeiată.