Contestatie ordin emis de ANRP Anulare in parte Recurs Despagubiri pentru bunuri abandonate statuui


CURTEA DE APEL C O N S T A N Ţ A

SECŢIA COMERCIALĂ, MARITIMĂ ŞI FLUVIALĂ, ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Decizia civilă nr.432/CA

Şedinţa publică de la 22 septembrie 2008

Completul constituit din:

S-a luat în examinare recursul formulat în contencios administrativ de pârâtaAUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU RESTITUIREA PROPRIETĂŢILOR, cu sediul în Calea G. nr.202, secto 1, B, împotriva sentinţei civile nr.657/20 martie 2008, pronunţată de Tribunalul T u l c e a – Secţia contencios administrativ, în contradictoriu cu intimata – reclamantăN. E., cu domiciliul în T, str._ _ Bl.38, . A, .10, judeţ T, având ca obiect contestaţie act administrativ fiscal contestaţie.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică se constată lipsa părţilor.

Procedura legal îndeplinită, conform disp. art.87 şi urm. din C o d u l d e procedură civilă.

S-a făcut referatul oral asupra cauzei de către grefierul de şedinţă, după care;

Instanţa, văzând că nu mai sunt cereri sau alte motive de amânare, constată dosarul în stare de judecată şi lasă cauza în pronunţare.

CURTEA

Asupra recursului în contencios administrativ de faţă; Prin sentinţa civilă nr. 657/2008 Tribunalul T u l c e a a admis contestaţia formulată de N. E. împotriva Ordinului nr.3831/2007 emis de pârâta A.N.R.P. – Cancelaria Primului Ministru, a anulat în parte, ca nelegal Ordinul 3831/2007, stabilind că reclamantei şi celorlalţi moştenitori ce au solicitat despăgubiri pentru bunurile abandonate statului bulgar de defunctul U. I., li se cuvin compensaţii băneşti de 147.275 lei.

Pentru a dispune astfel a reţinut prima instanţă că validarea de către pârâtă a hotărârii comisiei teritoriale s-a făcut cu depăşirea termenului de 60 zile prev. de art.7 alin.3 din Legea 9/1998, ceea ce atrage actualizarea întregii sume în raport de indicele de creştere a preţurilor.

A stabilit prima instanţă cuantumul reactualizat al despăgubirilor în raport de concluziile expertului E._ .

Împotriva acestei hotărâri, în termen legal, a declarat recurs pârâta criticând-o sub aspectele:

Prin Hotărârea nr.1491/2002 a Comisiei Municipiului B s-a făcut o propunere privind cuantumul compensaţiilor, acestea devenind certe, lichide şi exigibile din momentul validării lor de către departamentul pentru Aplicarea Legii 9/1998, astfel că la momentul emiterii ordinului de validare pentru actualizarea creanţei se aplică disp. art.8 alin.2 din Legea 9/1998.

Potrivit disp. art.5 din H.G. 186/2004 compensaţiile se achită beneficiarilor eşalonat pe parcursul a 2 ani consecutivi astfel:

– 40% în anul în care se face plata ;

– 60% în anul următor.

Cota de 60% din cuantumul compensaţiei se actualizează în condiţiile Legii 9/1998.

– Dispoziţiile H.G. 86/2004 sunt completate de H.G.1643/2004 care prevăd la art.7 că propunerea de validare sau invalidare transmisă şefului Cancelariei Primului Ministru poate di însoţită de propunerea de reactualizare a despăgubirilor dacă aceasta este necesară.

Eronat instanţa de fond a anulat ordinul contestat şi a dispus actualizarea compensaţiilor acordate prin acesta.

Verificând criticile aduse prin raportare la hotărârea pronunţată, Curtea reţine că nu se impune reformarea hotărârii pentru considerentele:

Conform deciziei nr.21/19.03.2007 dată de Î.C.C.J. prin care s-a admis recursul în interesul legii se impune a se interpreta disp. art.81 alin.2 din Legea 9/1998 în sensul că data stabilirii compensaţiei este aceea a emiterii hotărârii comisiei judeţene respectiv a municipiului B, iar validarea de către Cancelaria Primului Ministru a hotărârii comisiei teritoriale, cu depăşirea termenului de 60 zile prev. în art.7 alin.3 atrage actualizarea întregii sume în raport cu indicele de creştere a preţurilor.

Conform dispoziţiilor art.329 alin.3 din Cod procedură civilă, dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe.

Faţă de cele arătate nu pot fi primite criticile aduse prin motivele de recurs, interpretarea recurentei a dispoziţiilor legale incidente în cauză neputând fi primită de către instanţa de judecată.

În temeiul dispoziţiilor art.312 Cod procedură civilă, Curtea va respinge recursul ca nefondat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge ca nefondatrecursul formulat în contencios administrativ de pârâtaAUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU RESTITUIREA PROPRIETĂŢILOR, cu sediul în Calea G. nr.202, sector 1, B, împotriva sentinţei civile nr.657/20 martie 2008, pronunţată de Tribunalul T u l c e a – Secţia contencios administrativ, în contradictoriu cu intimata – reclamantăN. E., cu domiciliul în T, str._ _ Bl.38, . A, .10, judeţ T, având ca obiect contestaţie act administrativ fiscal contestaţie.

Irevocabilă.

Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 22 septembrie 2008.