Hotărâre a Consiliului judeţean de aprobare a unui contract de închiriere.


Momentul în care aceasta trebuie să existe. Natura juridică: aprobare propriu-zisă

La data de 15 octombrie 2007, pârâtul Spitalul judeţean de urgenţă Dr. D.P. Baia-Mare a organizat o licitaţie în vederea închirierii unui spaţiu în suprafaţă totală de 215 mp. pentru desfăşurarea activităţii de imagistică medicală cu rezonanţă magnetică.

Licitaţia organizată a fost de tip olandez şi a avut la bază regulile stabilite prin caietul de sarcini. Acesta stabileşte condiţiile minime de calificare care trebuie să le îndeplinească participanţii la licitaţie şi se referă atât la caracteristicile aparatului ce urmează a fi instalat în spaţiul închiriat, la personalul calificat de specialitatc, experienţa similară, recomandări, contract de service, timpul de intervenţie cât şi la modalitatea de desfăşurare a competiţiei.

Potrivit procesul ui-verbal de licitaţie încheiat la acea dată. la licitaţic au participat două F. SRL şi reclamanta Clinica de diagnostic E. SRL; (…) F. SRL a fost declarată câştigătoare, acceptând preţul de pornire întrucât reclamanta nu a îndeplinit cerinţele de calificare referitoare la fişa tehnică a aparatului, dovada contractului de service şi declaraţia privind timpul de intervenţie.

I. Probele administrate în cauză relevă cu caractcr unitar împrejurarea că spaţiul obiect al licitaţici publice organizate de către autoritatea contractantă este proprietatea Judeţului Mararmureş şi se află în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar potrivit contractului de administrare înregistrat sub nr. 12881/2003, închirierea imobilului dat în administrare îi este permisă.

Potrivit art. 14 alin. (1) din Legea nr. 213/1998, închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se aprobă, după caz. prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, a Consiliului General al municipiului B. sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprindc clauze de natură să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia.

în speţă se constată că imobilul în litigiu se află în domeniul public al judeţului Maramureş astfel că închirierea lui este suspusă aprobării Consiliului judeţean M.

Sc poate observa că legiuitorul nu a stabilit care este momentul la care această aprobare trebuie să existe. Prin urmare, nefiind impusă ca o condiţie prealabilă, obligatorie la încheierea contractului se poate conchide că încheierea unui eventual contract de locaţiunc cu privire la acest spaţiu nu este condiţionată de existenţa prealabilă a acestei aprobări, contractul fiind valabil încheiat, iar aprobarea este necesar să existe doar pentru a garanta şi punerea lui în executare. Aşadar, împrejurarea că la momentul organizării licitaţici de către pârât nu a existat acordul prealabil al Consiliului judeţean M. nu poate atrage sancţiunea nulităţii contractului de locaţiunc încheiat, eventuala sa lipsă făcând imposibilă locaţiunca ca atare. în speţă, însă. Consiliul judeţean M. a aprobat locaţiunea spaţiului in litigiu, prin hotărârea adoptată la data de 15 noiembrie 2007, astfel că drepturile şi obligaţiile rezultate din convenţia încheiată pot fi exercitate, susţinerile contrare nefiind fondate.

Prin urmare, nu se poate susţine cu temei că sancţiunea nulităţii absolute poate afecta contractul de închiriere înregistrat sub nr. 18530 din 15 noiembrie 2007, încheiat de către pârâtul Spitalul judeţean de urgenţă Dr. D.P. B.M. cu (…) F. SRL O.

C.A. Cluj, s. eoni., cont. adm. şi fisc., decizia nr. 2349 din 27 octombrie 2008

Notă: Cum bunul închiriat face parte din domeniul public, contractul de închiriere este unul administrativ (dreptul chiriaşului este precar, putând fi revocat de autoritate, mai înainte de termen, dacă interesul public o cere). în consecinţă, aşa cum în mod corect a apreciat şi instanţa de recurs, fără aprobarea consiliului judeţean, contractul nu are forţă executorie.