Hotărâre de consiliu local de revocare a unei alte hotărâri de asociere în participaţie cu o persoană juridică de drept privat.


Exigenţa motivării. Sancţiunea nerespectării acesteia

Prin H.C.L. 194 din 27 martie 2006, Consiliul local Braşov a aprobat asocierea Municipiului Braşov cu (…) T.E. SRL în vederea realizării de parcări subterane şi supra-tcranc şi contractul de asociere în participaţiune, respectiv contractul înregistrat sub nr. 31871 din 9 mai 2006. care a fost modificat prin H.C.L. nr. 431 din 26 iunie 2006.

La data de 24 septembrie 2007, Consiliul local Braşov a hotărât, prin adoptarea

H.C.L. 798. revocarea H.C.L. 194/2006 republicată prin H.C.L. 273/2006 prin care s-a aprobat contractul de asocicre între Municipiului Braşov şi (…) T.E. SRL. motivată de dispoziţiile art. 11 pct. 8 din contractul de asocicre în participaţiune şi pe dispoziţiile art. 10, 36 lit. c) şi e) şi art. 45 alin. (2) lit. 0 din Legea nr. 215/2001.

în expunerea de motive cu privire la revocarea H.C.L. nr. 194/2006 se arată că. potrivit contractului de asociere cap. XI pct. 8, asociatul secund, respectiv Municipiul Braşov îşi rezervă dreptul de a rezilia contractul „fără somaţie”, punere în întârziere sau judecată în cazul în care asociatul prim nu depune documentaţia necesară în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie în termen de 6 luni de la data semnării contractului, contractul fiind semnat la data de 9 mai 2006.

in raportul de specialitate se menţionează în plus faţă de expunerea de motive că reclamanta a depus la Primăria municipiului Braşov sub nr. (…) documentaţia însoţită de fişele tehnice de obţinere a acordului unic, incomplete, nefiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute în contractul de asociere în participaţiune.

Faţă de cele arătate mai sus, instanţa va anula actul supus controlului său constatând că acesta nu este motivat. în condiţiile în care motivarea reprezintă o obligaţie generală, aplicabilă oricărui act administrativ.

Obligaţia de motivare joacă un rol deosebit de important. în special în cadrul controlului puterii discreţionare.

Exigenţa motivării permite reconstituirea raţionamentului efectuat de autorul actului pentru a ajunge la adoptarea acestuia. Ea trebuie să figureze chiar în cuprinsul actului şi să fie realizată de autorul său.

A motiva implică a face cunoscute cu claritate elementele de fapt şi de drept care permit înţelegerea deciziei şi aprecierea legalităţii sale. Importanţa acestei exigenţe depinde în mod considerabil de natura actului, de contextul juridic în care el intervine, precum şi de interesele pe care destinatarii ar putea sa le aibă în primirea acestor explicaţii.

Trib. Braşov, s. com. cont. adm. şi fisc., sentinţa nr. 453/CA din 29 mai 2008

Notă: Soluţia ni se pare exagerată. Astfel, autoritatea contractantă şi-a revocat voinţa de a se asocia în participaţiune cu o societate comercială întemeindu-şi actul pe:

a) un articol din contract care o îndreptăţea să procedeze astfel în situaţia în care celălalt asociat nu depunea în termen de 6 luni întreaga documentaţie necesară obţinerii unei autorizaţii de construire. De menţionat că acest text (cap. XI pct. 8) era menţionat chiar în hotărârea de revocare;

b) o detaliere a motivelor în sensul că documentaţia depusă de către celălalt asociat este incompletă. Aceste explicaţii suplimentare erau cuprinse într-un raport care a stat la baza actului de revocare.

în condiţiile în care operaţiunile administrative care fundamentează un act administrativ fac parte din acesta, fără îndoială că, o susţinere în sensul că actul de revocare din speţă nu este motivat este greşită. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm: ce explicaţii în plus ar mai fi vrut reclamantul? Cum a fost acesta vătămat prin motivarea din speţă?