Inadmisibilitatea. Jurisprudență Acte ale autorităţilor publice


Tribunalul NEAMŢ Hotărâre nr. 84 CCP din data de 30.07.2015

Încheierea prin care judecătorul de cameră preliminară constată neregularități ale actului de sesizare, în condițiile art. 345 alin. 2 Cod procedură penală nu este supusă niciunei căi de atac.

Prin încheierea nr. 84/CCP/2015, în temeiul art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 1 lit. a Cod procedură penală raportat la art. 347 Cod procedură penală, s-a respins ca inadmisibilă, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț împotriva încheierii din 8 aprilie 2015 pronunțată de Judecătoria Piatra Neamț.

Pentru a pronunța această soluție, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul a reținut următoarele:

Prin încheierea Judecătoriei Piatra Neamț, s-a constatat nulitatea rezoluției de confirmare a urmăririi penale, emisă în dosarul nr. 5337/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, ce a stat la baza trimiterii în judecată a inculpatului L.D.M., prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

În temeiul art. 280 alin.2 Cod procedură penală, s-a constatat nulitatea actelor îndeplinite ulterior rezoluției de confirmare a urmăririi penale din data de 06.10.2013, iar în temeiul art.345 alin.2 Cod procedură penală, s-a dispus comunicarea încheierii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

Împotriva acestei încheieri, a formulat contestație Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, considerând-o nelegală, întrucât în mod greșit a fost anulată rezoluția de confirmare în întregime, având în vedere că lipsește de eficiență în totalitate urmărirea penală, deși aceasta a vizat doi inculpați, unul dintre ei fiind deja condamnat definitiv. De asemenea, având în vedere că potrivit reglementărilor din vechiul Cod penal, urmărirea penală se dispunea prin rezoluție de organul de urmărire penală, în cauză se constată că începerea urmăririi penale s-a dispus la data de 6 octombrie 2013. În cuprinsul rezoluției organului de cercetare penală se regăsește dispoziția de începere a urmăririi penale față de C.Gh.C., iar la descrierea faptelor se arată că la săvârșirea acestora a participat și L.D.M.

Analizând actele și lucrările dosarului, judecătorul de cameră preliminară a constatat inadmisibilitatea contestației, motivat de următoarele:

Încheierea ce face obiectul prezentei cauze a fost pronunțată în temeiul art. 345 alin.2 Cod procedură penală, prin dispoziția judecătorului de cameră preliminară constatându-se nulitatea rezoluției de confirmare a urmăririi penale ce a stat la baza trimiterii în judecată a inculpatului, nulitatea actelor îndeplinite ulterior rezoluției anulate și comunicarea încheierii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

În această situație, dispozițiile art. 345 al. 3 Cod procedură penală prevăd că în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul remediază neregularitățile actului de sesizare și comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Potrivit art. 347 Cod procedură penală, împotriva acestei încheieri nu se poate formula separat contestație, textul menționat prevăzând posibilitatea contestării doar a soluțiilor pronunțate de judecătorul de cameră preliminară în temeiul art. 346 alin. 1, 3-5 Cod procedură penală.

Din coroborarea dispozițiilor art. 345-347 Cod procedură penală, rezultă că, după ce procurorul va comunica instanței dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, sau nu va răspunde în termenul prevăzut de art. 345 al. 3 Cod procedură penală, judecătorul de cameră preliminară va pronunța o nouă încheiere, în baza art. 346 Cod procedură penală, încheiere ce poate fi contestată, potrivit dispozițiilor art. 347 Cod procedură penală.

În consecință, având în vedere că soluția atacată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a fost pronunțată în baza dispozițiilor art. 345 alin.2 Cod procedură penală, legea neprevăzând nicio cale de atac în acest caz, în temeiul art. 4251 al. 7 pct. 1 lit. a Cod procedură penală raportat la art. 347 Cod procedură penală, instanța a respins, ca inadmisibilă, contestația formulată.