încheierea procesului-verbal la o dată ulterioară săvârşirii contravenţiei, pe baza unor informaţii neconstatate personal de agentul constatator. Sancţiune


împrejurarea că agentul constatator a încheiat procesul-verbal la o dată ulterioară săvârşirii contravenţiei, pe baza unor informaţii culese ulterior, duce la nulitatea absolută a actului constatator.

Trib. Brăila, dec. civ. nr. 3032/R/2006, portal.just.ro

Prin sentinţa civilă nr. 3032/2006, pronunţată de Judecătoria Brăila în dosar nr. 2682/2006, a fost respinsă excepţia nulităţii absolute a procesului-verbal de contravenţie seria AIR nr. 26700 din 19 decembrie 2005, întocmit de A.R.R., Agenţia Brăila, precum şi plângerea formulată de petenta SC G.S. SRL, ca nefondată. Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a avut în vedere următoarea situaţie de fapt: prin procesul-verbal de contravenţie contestat s-a aplicat petentei o amendă contravenţională de 1000 lei RON pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 58 lit. j) din O.U.G. nr. 109/2005, reţinându-se în fapt că, la data de 12 decembrie 2005, orele 15,40, conducătorul auto Z.M. efectua transport de persoane prin servicii regulate, pe traseul Bucureşti-Brăila, cu microbuzul utilizat de petentă, nerespectând graficul de circulaţie conţinut în caietul de sarcini al licenţei de traseu seria L.T. nr. 18967, cu menţiunea că s-au făcut notări în foaia de parcurs seria S nr. 72599 şi s-a ştampilat diagrama din aparatul tahograf din ziua de 12 decembrie 2005. Prin plângerea formulată, petenta a învederat instanţei că procesul-verbal de contravenţie nu a fost legal întocmit.

Instanţa de fond, analizând plângerea formulată, a constatat că procesul-verbal de contravenţie a fost întocmit cu respectarea O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, în sensul că aplicarea sancţiunii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la constatarea faptei, iar procesul-verbal de contravenţie contestat a fost întocmit după numai 7 zile de la constatarea faptei. De asemenea, încheierea procesului-verbal de contravenţie fară semnătura unui martor s-a făcut cu menţiunea prevăzută de art. 19 din O.G. nr. 2/2001, care, pentru situaţia în care martorul lipseşte, menţionează doar obligaţia agentului constatator de a preciza împrejurările care au dus la încheierea în acest mod, obligaţie respectată la încheierea procesului-verbal

contestat. In ceea ce priveşte obiecţiuni le, procesul-verbal de contravenţie fiind întocmit ulterior datei constatării faptei, rezultă cu certi

tudine că reprezentantul petentei (conducătorul auto sau altă persoană care reprezenta petenta) nu a fost de faţă la întocmirea acestuia şi deci nu avea cum să formuleze obiecţiuni cu privire la cele consemnate.

Analizând toate motivele invocate de petentă şi apărările agentului constatator, instanţa a reţinut următoarele: în momentul încheierii procesului-verbal. agentul constatator este obligat să îi aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare, dacă acesta este prezent, sub sancţiunea nulităţii absolute, conform art. 16 alin. (7) din O.G.

nr. 2/2001. In situaţia în care contravenientul sau reprezentantul acestuia nu este prezent, instanţa a constatat că în mod obiectiv agentul constatator nu avea posibilitatea de a-i aduce la cunoştinţă acest drept. Procesu-verbal de contravenţie a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor art. 19 alin. ultim din O.G. nr. 2/2001, în sensul că s-a menţionat că întocmirea acestuia fară un martor s-a făcut din cauza faptului că nu există nicio persoană care să îşi asume calitatea de martor. Menţiunea că s-a înmânat un exemplar de pe actul de constatare a contravenţiei contravenientului nu s-a făcut în mod expres de agentul constatator, ci era conţinută de formularul tip al procesului-verbal de contravenţie, fară a fi completată cu numele persoanei căreia i s-ar fi înmânat exemplarul. Faţă de cele reţinute mai sus, instanţa a constatat că procesul-verbal de contravenţie sus-menţionat a fost legal întocmit, fiind respectatc prevederile art. 16 şi art. 19 din O.G. nr. 2/2001, motiv pentru care excepţiile invocatc de pârâtă au fost respinse.

Pe fond, instanţa a constatat că din probele administrate de petentă nu au rezultat defecţiunile carc au dus la nerespectarca de către conducătorul auto a graficului de deplasare conţinut în caietul de sarcini, doar acestea putând fi considerate cauze obiective, cu condiţia să fi fost dovedite cu acte de constatare sau de reparaţii, bonuri, facturi

etc. In consecinţă, instanţa a respins excepţia nulităţii absolute a procesului-verbal de contravenţie şi, totodată, a respins plângerea ca nefondată.

împotriva acestei sentinţe, în termen legal, a declarat recurs petenta,

criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie. In susţinerea motivelor de recurs, recurenta a arătat că instanţa de fond nu a motivat respingerea plângerii formulate, nu a motivat înlăturarea apărărilor sale cu privire la faptul că procesul-verbal de contravenţie este încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale, respectiv nu s-a încheiat în faţa şi în prezenţa şoferului, astfel ca acesta să îşi poată formula eventualele obiecţiuni; constatarea nu s-a făcut în prezenţa unui martor.

Tribunalul, examinând sentinţa atacată prin prisma motivelor de recurs invocate, dar şi din oficiu, conform dispoziţiilor art. 3041 C. proc. civ., sub toate aspectcle, a constatat că recursul este fondat, pentru următoarele considerente: aşa cum rezultă din cuprinsul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, fapta contravenţională reţinută în sarcina recurentului a fost săvârşită la data de 12 decembrie 2005. Deşi legea conferă agentului constatator dreptul şi obligaţia de a aplica sancţiunea odată cu constatarea faptei, prin acelaşi proces-verbal, în speţă s-a reţinut săvârşirea contravenţiei la data de 12 decembrie 2005, însă procesul-verbal de contravenţie a fost încheiat ulterior, la data de 19 decembrie 2005. Cum nu s-a încheiat la data constatării contravenţiei un proces-verbal de constatare în baza căruia ulterior să se aplice sancţiunea, tribunalul a apreciat nelegală sentinţa pronunţată de instanţa de fond, a admis ca fondat recursul, a modificat sentinţa şi, în rejudecare, a admis plângerea şi a constatat nulitatea absolută a procesului-verbal de contravenţie.