Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar veterinare. Sancţionarea administratorului ca persoană fizică. Nelegalitate


Chiar dacă petentul este administratorul societăţii comerciale, acesta nu poate fi tras la răspundere pentru fapta imputată persoanei juridice, în lipsa unui temei legal, calitatea de administrator al societăţii fiind avută în vedere numai la reprezentarea acesteia.

Prin procedeul adoptat de agentul constatator, de sancţionare a administratorului, sancţiunea pecuniară (amenda) se răsfrânge asupra patrimoniului petentului (persoana fizică), şi nu al societăţii pe care acesta o reprezintă, ceea ce nu poate fi acceptat, din moment ce petentul nu a săvârşit contravenţia în plan obiectiv.

Jud. Videle, sent. civ. nr. 1043 din 18 noiembrie 2010,

nepublicată

Prin sentinţa civilă nr. 1043 din 18 noiembrie 2010, Judecătoria Videle a admis plângerea formulată de petentul I.C. în contradictoriu cu intimata Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, astfel cum a fost precizată, şi a dispus anularea procesului-verbal de contravenţie din data de 16 septembrie 2010. Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că, prin procesul-verbal de contravenţie contestat, petentul I.C. a fost sancţionat cu amendă în

sumă de 1000 Ici, în baza art. 4 lit. a) pct. 1 din H.G. nr. 984/2005. S-a menţionat că, la data de 16 septembrie 2010, orele 16.00, în urma unui control sanitar veterinar efectuat de la punctul de lucru al SC J.I. SRL, s-a constatat că personalul angajat nu purta echipament de protecţie şi nu avea examen coproparazitologic efectuat din data de 12 februarie 2010. Faţă de cele constatate, sancţiunea a fost aplicată persoanei fizice I.C., astfel cum rezultă din partea finală procesului-verbal.

Potrivit art. 4 lit. a) pct. 1 din H.G. nr. 984/2005, constituie contravenţie manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor

sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. In cazul faptelor săvârşite de persoane fizice, sancţiunea aplicabilă este amenda de la 600 lei la 1200 lei, iar în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice sancţiunea este amenda de la 2000 lei la 10.000 lei. Potrivit art. 1 alin. (1) lit. a) din Capitolul I din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, responsabilitatea principală pentru sigu-

ranţa alimentară revine operatorului din sectorul alimentar. In conformitate cu pct. 1 din Capitolul VIII din acelaşi regulament, fiecare persoană care lucrează într-o zonă în care se manipulează produse alimentare trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală şi să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie.

In raport de aceste dispoziţii şi de conţinutul faptei incriminate de art. 4 lit. a) pct. 1 din H.G. nr. 984/2005, rezultă că subiect activ al contravenţiei poate fi operatorul economic sau persoana care manipulează

produsele alimentare, după caz. In aceste condiţii, instanţa a apreciat că sancţionarea contravenţională a petentului este nelegală, câtă vreme răspunderea aparţine societăţii SC J.I. SRL, în calitate de operator economic, sau, după caz, personalului angajat. Chiar dacă petentul este administratorul SC J.I. SRL, acesta nu poate fi tras la răspundere pentru fapta imputată persoanei juridice, în lipsa unui temei legal. Calitatea de administrator al societăţii are în vedere numai reprezentarea acesteia.

Prin procedeul adoptat de agentul constatator, de sancţionare a administratorului, sancţiunea pecuniară (amenda) se răsfrânge asupra patrimoniului petentului (persoană fizică), şi nu al societăţii pe care acesta o reprezintă, ceea ce nu este acceptat, din moment ce petentul nu a săvârşit contravenţia în plan obiectiv.