Refuzul comunicării de informaţii de interes public. Studii de impact asupra mediului. Protejarea lor prin Legea nr. 8/1996


Potrivit art. 7 lit. b) din Legea nr. 8/1996 studiile de impact asupra mediului sunt studii ştiinţifice şi prin urmare constituie opere de creaţie intelectuală protejate şi orice utilizare a acestora nu se poate face decât cu acordul expres al autorului.
Reglementarea privind modalitatea de gestionare şi furnizare a informaţiilor privind mediul este prevăzută de art. 16 alin. (2) lit. b) din Ordinul M.A.P.M. nr. 1182/2002, care prevede că după emiterea actului de reglementare se pune la dispoziţie publicului copia acordului, avizului sau autorizaţiei din care s-au exclus datele confidenţiale cuvenite.

Secţia comercială, maritimă şi fluvială şi pentru cauze de administrativ şi fiscal, Decizia nr. 539 din 22 noiembrie 2007

Potrivit art. 16 din Ordinul M.A.P.M. nr. 1182/2002 informațiile privind mediul furnizate publicului la cerere se gestionează în funcție de natura solicitării și se furnizează contra plății tarifului pentru procesare, copiere conform prevederilor anexei 6.

Alin. (2) al aceluiași articol prevede că informațiile privind mediul referitoare la cauze, acorduri și autorizații de mediu emise de autoritățile publice pentru protecția mediului se pun la dispoziția publicului de către autoritatea emitentă după cum urmează:

a) în cadrul procedurii de emitere a actului, acordului sau autorizației conform prevederilor speciale referitoare la consultarea și participarea publicului;

b) după emiterea actului de reglementare la cerere, scop în care se pune la dispoziție solicitantului o copie a avizului, acordului sau autorizației, din care s-au exclus datele confidențiale, convenite astfel împreună cu titularul de activitate.

Pe de altă parte potrivit art. 7 lit. b) din Legea nr. 8/1996 studiile de impact asupra mediului sunt studii științifice și prin urmare constituie opere de creație intelectuală protejate și orice utilizare a acestora nu se poate face decât cu acordul expres al autorului.

în cauza dedusă judecății informațiile solicitate de reclamantă fac parte din categoria informațiilor privind mediul, deținute de pârâtă, iar reglementarea privind modalitatea de gestionare și furnizare, este prevăzută de art. 16 alin. (2) lit. b) din Ordinul M.A.P.M. nr. 1182/2002, care prevede că după emiterea actului de reglementare se pune la dispoziție publicului copia acordului, avizului sau autorizației din care s-au exclus datele confidențiale cuvenite.

Cererea reclamantei a fost formulată după emiterea acordurilor de mediu menționate și ca atare pârâta a comunicat în mod corect reclamantei în considerarea dispozițiilor legale enunțate faptul că după emiterea actului de reglementare i se poate pune la dispoziție o copie de pe actul solicitat.

în fine, în recurs a fost depusă adresa nr. 5407 din 6 decembrie 2006 a Oficiului Român pentru Drepturile de care a comunicat că, studiile de impact sunt studii științifice și prin urmare constituie opere de creație intelectuală și potrivit art. 7 lit. b) din Legea nr. 8/1996, orice utilizare a acestora nu se poate face decât cu acordul expres al autorilor.

Așa fiind, ținând seamă că pârâta a pus la dispoziție reclamantei o copie a actului solicitat conform art. 16 alin. (2) lit. b) din Ordinul M.A.P.M. nr. 1182/2002 și față de cererea reclamantei care solicită conținutul studiilor de impact, iar acestea nu pot fi furnizate după emiterea acordului de mediu, pentru că s-ar încălca și dispozițiile 7 lit. b) din Legea nr. 8/1996, Curtea a constatat că recursul este fondat, și în baza art. 312 C.proc.civ. a admis recursul, modificându-se sentința în sensul respingerii cererii.

(Judecător Georgiana Pulbere)