4. Conducere pe drumurile publice fără permis de conducere, fals privind identitatea, ultraj.


Judecătoria PAŞCANI Sentinţă penală nr. 7/2014 din data de 06.01.2014

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul M. D. R, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 86 al.l din OUG 195/2002/R, fals privind identitatea, prev. de art. 293 al.l Cod Penal, și sfidarea organelor judiciare prev. de art. 2721 Cp, toate cu aplic.art. 33 lit.a Cod Penal și art 37 lit a Cp.

Prin rechizitoriul nr. 4740/P/2013 din 17.12.2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv inculpatul M. D. R. privind săvârșirea infracțiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, (2 fapte săvârșite în datele de 28.09.2013 și 18.11.2013 ), prev. de art. 86 al.l din OUG 195/2002/R, cu aplic.art. 37 al.l lit.a Cod Penal, fals privind identitatea ( 2 fapte săvârșite în datele de 28.09.2013 și 18.11.2013 ), prev. de art. 293 al.l Cod Penal, cu aplic.art. 37 al.l lit. a Cod Penal și sfidarea organelor judiciare, faptă prev. de art. 2721 Cp., toate cu aplic.art. 33 lit.a Cod Penal.

În fapt se reține că la data de 28.09.2013, în jurul orei 01,00, inculpatul conducea pe str.Lunca Bahlueț din Tg.Frumos autoturismul Peugeot cu nr… Fiind oprit în trafic de un echipaj al poliției rutiere, acesta a declarat în fața organelor de cercetare penală că se numește M. P. D. și nu posedă actele de identitate asupra sa.

Verificându-se în baza de date s-a constatat că, conducătorul autoturismului oprit în trafic în jurul orei 01,00 noaptea se numește M. D. R. și nu este posesor al permisului de conducere categoria B. In momentul opririi în trafic a inculpatului și a constatării că acesta și-a dat o identitate falsă în persoana fratelui său, M. P. D. și nu a prezentat actele de identitate cât și documentele autoturismului, au asistat și martorii G. C. și I. L. M.

De asemenea, și în ziua de 18.11.2013 în jurul orei 10,42, inculpatul conducea același autoturism pe str.Cuza Vodă din Tg.Frumos deși nu poseda permis de conducere categoria B. Și de această dată inculpatul a menționat aceeași identitate falsă, încercând să ducă în eroare organele de cercetare penală.

Solicitându-i-se să se deplaseze la sediul Poliției Tg.Frumos, inculpatul a refuzat, având un comportament jignitor la adresa reprezentanților poliției cărora le-a adresat insulte și a exercitat față de acestea gesturi obscene atât la locul opririi sale în trafic, cât și la sediul Poliției Tg.Frumos. La aceste manifestări ale inculpatului a fost prezent și martorul D. F. A, care în declarațiile date precizează că inculpatul s-a comportat necorespunzător față de organele de cercetare penală, fiind necesară imobilizarea sa de către plutonierii B. C. și E. M. din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, care au fost solicitați să se deplaseze la fața locului .

Momentul acesta a fost filmat cu camera video montată pe autospeciala IS 09 MYV, caseta nr. 226, imaginea fiind transferată pe CD-ul nr. 2402/2013 anexat la procesul verbal încheiat la data de 18.11.2013.

In declarațiile date inculpatul susține că este posesor al permisului de conducere categoria B eliberat de autoritățile din Marea Britanie.

Din adresa cu nr. 514831/PNF/CTC din 11.10.2013 înaintată Poliției Tg.Frumos de către IPG – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, Punctul National Focal rezultă că inculpatul deține permis de conducere provizoriu emis de autoritățile din Marea Britanie. Permisele de conducere provizorii emise de către DVLA nu sunt valabile în afara teritoriului Marii Britanie .

Din adresa cu nr. 57574 înaintată Poliției Tg.Frumos de către SPCRPCIV -Iași la data de 20.11.2013 rezultă că inculpatul nu figurează în evidențe cu permis de conducere.

Analizând probatoriul administrat în cauză- procese verbale și declarații martori, instanța reține că la data de 28.09.2013, în jurul orei 01,00, inculpatul M. D. R. a fost oprit în trafic de un echipaj al poliției rutiere în timp ce conducea autoturismul Peugeot cu nr… pe str.Lunca Bahlueț din Tg.Frumos, cu acea ocazie inculpatul declarând în fața organelor de poliție că se numește M. P. D. și nu posedă actele de identitate asupra sa.

Din verificările în baza de date s-a constatat că, conducătorul autoturismului oprit în trafic în jurul orei 01,00 se numește Moisă Dumitru Robert și nu este posesor al permisului de conducere categoria B. In momentul opririi în trafic acesta și-a declinat o identitate falsă, respectiv, cea a fratelui său, M. P. D, el neprezentând actele de identitate și documentele autoturismului.

De asemenea, instanța mai reține că și în ziua de 18.11.2013, în jurul orei 10,42, inculpatul M. D. R. a fost oprit în trafic de un echipaj al Poliției Rutiere Tg.Frumos în timp ce conducea același autoturism pe str.Cuza Vodă din Tg.Frumos, și cu acea o cazie el menționând aceeași identitate falsă, a fratelui său.

La solicitarea organelor de poliție de a se deplasa la sediul Poliției Tg.Frumos, inculpatul a refuzat, având un comportament jignitor la adresa reprezentanților poliției cărora le-a adresat insulte și a exercitat față de acestea gesturi obscene atât la locul opririi sale în trafic, cât și la sediul Poliției Tg.Frumos, împrejurări confirmate prin declarațiile martorilor audiați și înregistrate cu camera video montată pe autospeciala IS 09 MYV D. F. A. În această situație a fost necesară imobilizarea sa de către plutonierii B. C. și E. M. din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

In declarațiile date inculpatul M. D. R. a susținut că este posesor al permisului de conducere categoria B eliberat de autoritățile din Marea Britanie, însă din adresa cu nr. 514831/PNF/CTC din 11.10.2013 înaintată Poliției Tg.Frumos de către IPG – Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, Punctul National Focal instanța reține că M.D. R. deține permis de conducere provizoriu emis de autoritățile din Marea Britanie. Permisele de conducere provizorii emise de către DVLA nu sunt valabile în afara teritoriului Marii Britanie .

Din adresa cu nr. 57574 înaintată Poliției Tg.Frumos de către SPCRPCIV -Iași la data de 20.11.2013 rezultă că numitul M. D.R. nu figurează în evidențe cu permis de conducere.

În cursul urmăririi penale inculpatul a recunoscut doar că la data de 18.11.2013 a condus autoturismul pe drumurile publice fără a avea permis de conducere eliberat de autoritățile naționale, negând săvârșirea celorlalte fapte. În cursul judecății inculpatul și-a recunoscut vinovăția în condițiile art.320 ind.1 Cod pr.pen.

Față de acestea, coroborând probatoriul reținut cu declarația inculpatului de recunoaștere a vinovăției în condițiile art.320 ind.1 Cod pr.pen, instanța apreciază dovedită vinovăția inculpatului privind săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 86 alin.1 din OUG 195/2002, de fals privind identitatea prev. de art. 293 alin.1 C.pen și sfidare a organelor judiciare, prev. de art. 272 ind.1 C.pen, toate săvârșite în condițiile art. 37 lit.a C.pen, pentru care va dispune condamnarea sa la pedepse cu închisoarea.

La individualizarea pedepselor instanța retine modalitatea de comitere a faptelor, pluraliatatea lor, împrejurarea că inculpatul are antecedente penale (în stare de recidivă postcondamnatorie prev.de art.37 lit.a Cod pen), precum și aceea că avut o poziție de recunoaștere a vinovăției, motiv pentru care vor fi reduse cu o treime limitele de pedeapsă, conf.art.320 ind.1 Cod pr.pen. Având în vederea starea de recidivă postcondamnatorie în care au fost comise faptele, regimul de a pedepsei va fi cel cu privare de liberate.

Urmează a deduce perioada retinerii inculpatului si a arestarii preventive și mentine masura arestarii preventive a inculpatului.