Abandon de familie. Suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate anterior, pentru infracţiunea de abandon de familie


Prin sentinţa penală nr. 1492/2002 a Judecătoriei Târgovişte, inculpatul N.V. a fost condamnat la 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie, prevăzută de art. 305 alin. 1 lit. c) Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. a) Cod penal. Totodată, s-a dispus revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate inculpatului prin sentinţa penală nr. 746/2001, a Judecătoriei Târgovişte, pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie, prevăzută de art. 305 alin. 1 lit. c) Cod penal, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare.

Tribunalul Dâmboviţa, prin decizia penală nr. 200/2003, a desfiinţat în parte sentinţa Judecătoriei Târgovişte şi, ca urmare a achitării integrale a pensiei de întreţinere de către inculpat, datorată părţii civile N.N., a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare, aplicată în cauza de faţă. Au fost menţinute dispoziţiile sentinţei, privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate anterior inculpatului.

Curtea de Apel Ploieşti, prin decizia penală nr. 677/2003, a casat în parte cele două hotărâri ale instanţelor de fond, în sensul că a stabilit pentru pedeapsa de 1 an închisoare, termenul de încercare de 3 ani, în conformitate cu prevederile art. 82 Cod penal şi a înlăturat măsura revocării suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 an închisoare, aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 746/2001 a Judecătoriei Târgovişte.

Instanţa de control judiciar a reţinut că în mod greşit s-a dispus revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate anterior, întrucât, din examinarea prevederilor art. 305 Cod penal, rezultă intenţia legiuitorului de a proteja interesele minorului. Această intenţie ar paraliza dacă, într-o situaţie ca aceea dedusă judecăţii, în care inculpatul a achitat pensia de întreţinere restantă şi a beneficiat de suspendarea condiţionată a executării pedepsei, s-ar dispune executarea acestei pedepse aplicate anterior. Practica judiciară a statuat în mod constant că, pentru a proteja interesele copilului, dacă inculpatul achită în întregime pensia de întreţinere restantă, nu mai are loc revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei aplicate anterior, pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie.

Curtea de Apel Ploieşti, decizia penală nr. 677 din 16 iunie 2003