In cazul sustragerii bunurilor încredinţate spre transport, păgubită este unitatea de transport, iar nu expeditorul sau beneficiarul, în condiţiile în care cărăuşul răspunde pentru mărfurile pe care le transportă, din momentul primirii şi până la predarea lor la destinaţie.
(Decizia nr. 234 din 14 februarie 2001 – Secţia a Il-a penală)
Prin Sentinţa penală nr. 705 din 3.04.2000, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a condamnat pe inculpata T.A. la 1 an închisoare în temeiul art. 2151 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 71 şi 64 din Codul penal. S-a constatat prejudiciul acoperit.
Pentru a pronunţa această sentinţă instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:
La 8 martie 1999, fiind de serviciu la vagonul de bagaje din compunerea trenului de persoane care circula pe distanţa Sibiu – Bucureşti Basarab, cu ajutorul unui briceag inculpata a tăiat banda scotch de la 4 colete şi a luat din fiecare câte 6 perechi de ciorapi, pe care i-a pus într-o sacoşă din plastic. în continuare, inculpata i-a solicitat magazionerei de serviciu V.O. să-i semneze mai repede actele de predare a coletelor, întrucât se grăbeşte şi nu poate aştepta controlul acestora, fiind refuzată. Cu ocazia recepţiei, s-a constatat lipsa a 24 perechi de ciorapi, iar cu ocazia percheziţiei au fost găsiţi asupra inculpatei.
împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpata. Printre alte motive de apel, s-a invocat şi faptul că Regionala C.F.R. Bucureşti nu avea personalitate juridică şi nu se putea constitui parte vătămată în nume propriu, deoarece această calitate ar fi trebuit s-o aibă expeditorul sau destinatarul mărfurilor. în cauză nu a existat un proces-verbal, dresat cu participarea expeditorului sau beneficiarului, ci doar un raport de eveniment.
Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, prin Decizia penală nr. 1714/A din 22.11.2000, a respins ca nefondat apelul inculpatei.
împotriva ambelor hotărâri, în termen legal, a declarat recurs inculpata, susţinând, alături de alte motive de recurs, şi motivul invocat în apel referitor la calitatea de parte vătămată a Regionalei C.F.R. Bucureşti.
Recursul nu este fondat.
Contrar susţinerilor inculpatei, Regionala C.F.R. Bucureşti are calitatea de parte vătămată în cauză întrucât, aşa cum a reţinut şi instanţa de apel, cărăuşul răspunde pentru mărfurile încredinţate în vederea transportului, în cazul sustragerii mărfurilor, păgubită fiind unitatea care transportă, şi nu beneficiarul sau expeditorul.